1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. SMDK: Askerleri Sivil Tutuklularla Takas Etmeyiz
SMDK: Askerleri Sivil Tutuklularla Takas Etmeyiz

SMDK: Askerleri Sivil Tutuklularla Takas Etmeyiz

SMDK Sözcüsü Safi, rejimin elindeki sivil tutuklular ile muhaliflerin elindeki rejime bağlı askerlerin takasının mümkün olmadığını söyledi.

27 Ocak 2014 Pazartesi 07:35A+A-

Cenevre'de devam eden Suriye barış görüşmelerinin 3. Gününde basın toplantısı düzenleyen Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Sözcüsü Luey Safi, rejimin elindeki tutukluların muhalif görüşleri doğrultusunda yaptıklarından dolayı gözaltına alınan siviller, muhaliflerdekilerin ise rejimin kontrolünde bulunmayan bölgelerde girdikleri çatışmalar sırasında "esir edilen" askerler olduğunu, bu nedenle rejim ile muhalifler arasında tutuklu takası yapılamayacağını belirtti.

Bugünkü toplantılarda kuşatma altındaki bölgeler ve tutuklular meselesini ele aldıklarını dile getiren Safi, SMDK'nın, yardım konvoylarının Humus'a girmesi için izin verilmesini beklediğini, şu ana kadar böyle bir iznin çıkmadığını ifade etti.

"Tutukluların durumu çok kötü. Sistematik bir işkenceye tabi tutuluyorlar. Yemekten mahrum bırakılıyor, toplu mezarlara gömülüyorlar" diyen Safi, Dr. Ranya el-Abbasi, eşi ve 6 çocuğunun rejim aleyhinde hiçbir eylem yapmamalarına rağmen aylardır tutuklu bulunduğunu, avukat Halil Matuk'un da rejim hapishanelerindeki tutukluları savunduğu için 2012 yılından beri hapiste olduğunu söyledi.

Rejim hapishanelerinde 100 bin tutuklu bulunduğunu kaydeden Safi, SMDK'nın kuşatma altındaki Humus'a girecek yardım konvoylarına verebileceği güvenceye ilişkin, "Humus'a girecek yardım konvoyları, muhalif askeri gruplardan hiçbir zarar görmeyecek. Hepsi konvoyları koruyacağı sözünü verdi ancak Esed rejimi hiçbir güvence sunmadı" diye konuştu.

Safi, müzakerelerin geçiş yönetimi heyetinin oluşturulması esası etrafında yoğunlaştığını, muhalefetin de bunun için geldiğini ve BM Güvenlik Konseyi'nin Cenevre-1 Konferansı'ndaki tüm maddelerin uygulanması gerektiğini söyleyen 2 bin 118 sayılı kararının uygulamaya konması için çaba sarf edeceklerini bildirdi. (AA)

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum