1. HABERLER

  2. HABER

  3. Skandal Kararda YARSAV ve HSYK Gölgesi
Skandal Kararda YARSAV ve HSYK Gölgesi

Skandal Kararda YARSAV ve HSYK Gölgesi

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Ergenekon sanığı ve Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal’ın tahliye taleplerini reddeden özel yetkili İstanbul Ağır Ceza Mahkemeleri’nde görevli 9 hâkimi tazminat ödemeye mahkûm etti.

17 Haziran 2010 Perşembe 00:39A+A-

Yargıtay, hukuk tarihinde ilk niteliğinde skandal bir karara imza attı. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Ergenekon sanığı ve Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal'ın tahliye taleplerini reddeden özel yetkili İstanbul Ağır Ceza Mahkemeleri'nde görevli 9 hâkimi tazminat ödemeye mahkûm etti.

Haberal böylece kendisini kasten tahliye etmedikleri iddiasıyla aleyhlerinde 20'şer bin liralık tazminat davası açtığı ikisi ağır ceza mahkemesi başkanı, 9 hâkimden bin 500'er lira tazminat kazandı.

Bu durum, "Savcılara yapılan baskıların ardından sıra hâkimlere geldi" yorumlarına neden oldu. Zira 4'e karşı 1 oyla kararı alan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin 5 üyesinden Mustafa Kıcalıoğlu'nun YARSAV üyesi olduğu ortaya çıkarken Selma Bellek ve Ayşe Çevikbaş da son tartışmalı güz kararnamesi ile HSYK tarafından atanmışlardı. Karara karşı çıkan tek üye ise Sadık Demircioğlu oldu. Daire Başkanı Ülkü Aydın da karar lehinde görüş bildirdi.

Ergenekon davasının tutuklu sanığı Haberal'ın avukatları, tahliye taleplerini reddeden hâkimlerin eşitlik ilkesine uygun davranmadıkları, bazı sanıklar sağlık gerekçesiyle tahliye olurken Haberal'ın tutuklandığından beri ölüm riski ile tedavi altında olduğunu iddia etti. Avukatlar, Haberal'a sorulan 180 soru içinde "terör örgütü kurmak ve yönetmek"le ilgili bir tek soru bulunmadığını, kaçma ve delilleri karartma şüphesi bulunmayan müvekkillerinin tahliye taleplerini reddeden 9 hâkimin tazminat ödemeye mahkum edilmesini istedi. Hâkimlerin karara itiraz hakkı bulunuyor. (Vakit)

HABERE YORUM KAT

2 Yorum