1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Siyonistler, Refah katliamında ABD yapımı mühimmat kullandı
Siyonistler, Refah katliamında ABD yapımı mühimmat kullandı

Siyonistler, Refah katliamında ABD yapımı mühimmat kullandı

ABD'nin CNN televizyon kanalı, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Refah kentinde yerlerinden edilmiş Filistinlilerin kampına düzenlediği saldırıda ABD yapımı mühimmat kullandığını bildirdi.

30 Mayıs 2024 Perşembe 11:00A+A-

The New York Times’ın (NYT) analizindeki silah uzmanları ve görsel kanıtlara göre, Pazar günü Refah yakınlarında yerlerinden edilmiş insanların kaldığı bir kampta onlarca Filistinlinin ölümüne neden olan İsrail saldırısında kullanılan bombalar ABD'de üretildi.

Uzmanlar, görüntülerden yola çıkarak, İsrail'in saldırıda ABD yapımı GBU-39 küçük çaplı bomba kullandığını ve ABD'de üretilen parçalarla bölgedeki mühimmatın seri numarasının eşleştiğini belirtti.

Filistinli bir gazeteci olan Alam Sadık tarafından filme alınan mühimmat parçaları da "81873" ile başlayan bir dizi numara ile işaretlenmiş. Bu, ABD hükümeti tarafından GBU-39 da dahil olmak üzere bombalar için parça tedarik eden Colorado merkezli bir havacılık ve uzay üreticisi olan Woodward'a verilen kendine özgü tanımlayıcı koddur.

Patlayıcı silahlar uzmanı Chris Cobb-Smith, İsrail'in ABD merkezli Boeing yapımı bomba kullandığını aktararak, "Yoğun nüfuslu bölgelerde, küçük çaplı bile olsa herhangi bir mühimmatın kullanılması her zaman risklere yol açar." dedi.

Eski ABD ordusu mensubu, patlayıcı mühimmat imha ekibi üyesi Trevor Ball ise bombanın diğer mühimmatlara göre daha farklı özellikleri bulunduğunu belirterek, bunu kuyruğundan kolayca tespit edebildiğini belirtti.

kuyruk.jpg

 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, İsrail'in saldırısında ABD yapımı bomba kullanılıp kullanılmadığı yönündeki soruya, "Ne tür mühimmat kullanıldı bilmiyorum, bunu İsraillilere sormanızı öneririm." şeklinde yanıt vermişti.

Bombalar yerlerinden edilmiş insanların kaldığı bir kampın içindeki barakalara atılmıştı ve yakınlarda çok sayıda çadır görülüyordu. Görüntüler bombalamanın ölümcül yangınlara yol açtığını gösteriyor.

Siyonist ordu sözcüsü Daniel Hagari, yangının ikincil bir patlamadan kaynaklanmış olabileceğini ve bunun da "bölgede silah depolanmış olabileceğine" işaret ettiğini iddia etti.

Hagari, "Mühimmatımız tek başına bu büyüklükte bir yangını ateşlemiş olamaz" dedi.

Saldırının ardından görgü tanıkları tarafından çekilen görüntüler yaşanan acının boyutlarını gözler önüne seriyor. İnsanlar, arkalarında alevler yükselirken kömürleşmiş cesetleri enkazdan çıkarırken çığlık atıyor. Bir adam başsız bir çocuğun cesedini elinde tutarak çekim yapan kameralara gösteriyordu.

Hagari'nin demeçleri üzerine hamisi ABD'den de siyonistleri güzelleyen savunmalar geldi.

Beyaz Saray sözcülerinden John Kirby Salı günkü brifingde "İsrailliler 16 kiloluk bombalar kullandıklarını söylediler.” dedi ve ekledi: "Eğer kullandıkları gerçekten buysa, bu kesinlikle ihtiyatlı, hedefe yönelik ve hassas olma çabasının bir göstergesidir." dedi.

Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı'nın eski danışmanlarından olan ve sivillerin zarar görmesiyle ilgili birçok federal rapor kaleme alan Larry Lewis, İsrail ordusunun bu olayda sivillere yönelik tehlikeyi azaltmak için adımlar atmış gibi göründüğünü söyledi.

Lewis, "İkincil patlamaları önceden tahmin etmek zor olabilir" dedi.

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT