1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Siyonistler, Gazze'de dezenformasyon uyguluyor
Siyonistler, Gazze'de dezenformasyon uyguluyor

Siyonistler, Gazze'de dezenformasyon uyguluyor

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, siyonist işgal rejiminin dünya kamuoyunda Gazze ile ilgili şüphe uyandıracak dezenformasyon kampanyası yürüttüğüne dikkat çekti.

19 Mart 2024 Salı 11:02A+A-

İsrail yanlısı hesaplar, Gazzelilerin sahte yaralanma ve saldırı görüntüleri çekerek sosyal medyada paylaştığını öne sürüyor. "Pallywood" etiketi kullanılarak yapılan paylaşımlarla, Filistin medyasının güvenilirliğini zedelemek veya İsrail'in katliamlarına yönelik tepkiyi dağıtmak amaçlanıyor.

Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter), "Gazze'de sahte haberler üretmek için faaliyet gösteren Filistinli prodüksiyon ekibini gösterdiği" iddiasıyla paylaşılan video gündem yarattı. Ekibin, Gazze'deki enkazlarda yıkımı gösteren sahneler çekerek dünya kamuoyunu yanıltmayı amaçladığı öne sürüldü. 

Paylaştığı asılsız iddialarla daha önce de göndem olan İsrailli gazeteci Edy Cohen, "Hollywood Gazze'si" notuyla takipçilerine servis ettiği videoda, "İsrail Gazzeli çocukları öldürüyor, her yerde yaralılar ve ölüler var, Gazze'de açlık var" gibi söylemlerin aslında doğru olmadığını ve düzinelerce prodüksiyon ekibinin bütün bu durumları var gibi göstermek için çalıştığını iddia etti. 

İddia videosunun "Gazze'de çalışan eksiksiz bir çekim ve kurgu ekibi. İzlediğiniz videoların arkasında onlar var. Molozların ve çadırların ortasında nasıl video çektiklerini izleyin." açıklamasıyla servis edildiği başka bir X paylaşımında da, Gazze halkı yıllardır rol yapmakla itham edildi.

Paylaşımların altına gelen yorumlarda, üzerinde "Pallywood" yazan Filistin bayraklı bir klaketin fotoğrafı kullanılarak söz konusu videonun kurgu olduğu iddiasına gönderme yapıldı.

Videodan alınan ekran görüntüleri açık kaynaklar üzerinden taratıldığında, Gazze ve Batı Şeria'da faaliyet gösteren Filistinli telekomünikasyon şirketi Jawwal'ın Instagram hesabına rastlanıyor. Jawwal isimli şirketin 7 gün önce sosyal medya hesabından, "Yaşadığımız her zorluğa rağmen büyük bir halk olarak kalacağız ve yarın Allah'a olan inancımızla hayatta kalacağız." açıklamasıyla yayınladığı bir video fark ediliyor. Videonun kapak fotoğrafının, iddia videosundaki çocuğa ait olması önemli bir detay olarak öne çıkıyor. 

Video izlenildiğinde, iddiaya konu olan görüntülerin aslında Filistinli telekomünikasyon şirketinin Ramazan ayına özel olarak çektiği "Dünya bizi aydınlatacak" isimli reklamdan alındığı anlaşılıyor. Muhammad Mansour ve Marwan Asaad'ın bestelediği şarkı eşliğinde yapılan reklam çekiminin yönetmenliğini Ömer Rimal üstleniyor. Reklamda İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları ve bölge sakinlerinin Ramazan ayında  karşılaştıkları zorluklar ele alınıyor. 

  • Video, bir telekomünikasyon şirketi olan Jawwal'ın reklam çekiminin kamera arkası görüntülerini gösteriyor. 
  • Jawwal'ın yayınladığı reklamda, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlendiği saldırılar konu alınıyor. 

HABERE YORUM KAT