1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Siyonist İsrail'in Mescid-i Aksa'ya Yönelik İhlâlleri Sürüyor
Siyonist İsrail'in Mescid-i Aksa'ya Yönelik İhlâlleri Sürüyor

Siyonist İsrail'in Mescid-i Aksa'ya Yönelik İhlâlleri Sürüyor

Kudüs'te dört günden beri Mescid-i Aksa'ya giren İsrailli yerleşimciler, bugün de güvenlik güçlerinin yardımıyla tur attı. İsrail hükümeti, yerleşimcilere taş atarak tepki gösteren Filistinlilere karşı 'caydırıcı' düzenlemeler getirmeye hazırlanıyor.

17 Eylül 2015 Perşembe 19:55A+A-

Ez az 150 yerleşimci, İsrail polisinin korumasıyla Mescid-i Aksa’nın avlusunu bastı. Dört grup şeklinde Aksa’ya giren yerleşimcilerin arasında, Binyamin Netanyahu’nun liderliğini yaptığı Likud Partisi’nden katılımcılar da vardı.

Al Jazeera Kudüs Muhabiri İlyas Kerram, onlarca yerleşimci taşıyan otobüslerin de Mescid-i Aksa’ya yaklaştığını ve gelecek saatler içinde yeni yerleşimcilerin Aksa’yı basmasının beklendiğini aktardı.

İsrail’in önceki günlerin aksine Müslüman Filistinlilerin Aksa’ya girişini yasaklamadığını belirten Kerram, bunun arkasında Arap ülkelerinin girişimleri ve İsrail’e uygulanan baskı olabileceğini dile getirdi.

Yahudi yerleşimciler, İsrail’deki Yahudi yılbaşı kutlamalarıyla eş zamanlı olarak dört günden beri Mescid-i Aksa’ya polisin korumasıyla giriyor. Yerleşimcilerin bu davranışı Filistinliler ve Müslümanlarda infiale neden oldu. Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz, Katar Emiri Temim bin Hamad Al Tani ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gibi Müslüman liderler, BM ve diğer uluslararası güçlerle görüşerek İsrail’in Aksa’ya yönelik ihlallerine itirazlarını dile getirmişti.

Netanyahu’dan ‘Aksa korucuları’na savaş ilanı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yerleşimcilerin Aksa’ya yönelik ihlallerini taş atarak protesto eden Filistinlilere karşı sıkı güvenlik önlemlerin alınacağını duyurdu.

Kudüs’teki güvenlik önlemlerini sahaya inerek kontrol eden Netanyahu, taşlı saldırılara karşı yeni düzenlemeler getireceklerini açıkladı.

'Yeni düzenlemeler öldürme vizesi veriyor'

Filistin Yönetimi’ne bağlı birlik hükümeti İsrail’in yeni düzenlemesine tepki gösterdi.

Hükümet, İsrail’in keskin nişancılarının Kudüslüleri hedef almasının önünü açacak yeni tasarıyı ‘açık bir öldürme vizesi’ şeklinde niteledi.

Filistin hükümeti, yazılı açıklamasında yeni tasarının, Filistinlileri öldüren İsrail güvenlik güçleri mensuplarının kanunun himayesi altına aldığını vurguladı.

"İsrail, Aksa’nın kimliğini hedef alıyor"

Al Jazeera’ye konuşan Filistin İslami Hareketi’nin lideri Raid Salah, İsraillilerin ihlallerinin Aksa’ya bir savaş ilanı niteliğinde olduğunu savundu.

Kıdemli gazeteci Ahmet Mansur’un sunduğu Bila Hudud (Sınırsız) programına katılan Salah, İsrail’in Mescid-i Aksa’yı korumak için içinde nöbet tutan murabıtlar (gönüllüler) olarak bilinen Filistin cemaatinin iradesini kırmaya çalıştığını söyledi. Salah, "Böylelikle, yerleşimcilerin ihlallerine ‘Hayır’ diyecek hiç kimse kalmayacak" dedi.

Mescid-i Aksa kompleksinde; Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camii'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğuna işaret eden Salah, İsrail’in bu kompleksten bir parça almak istediğini  ve Müslümanlara sadece Kıble Mescidi’ni vermek istediğini söyledi. Kubbetu’s Sahra Camii’nin altında Yahudiler için kutsal Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğunu iddia eden İsrail’in Aksa’yı hiçbir zaman bölemeyeceğini savundu.

İlk kıble Mescid-i Aksa

Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor. Yahudiler, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camii'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğunu iddia ediyor.

İsrail, içerisinde Mescid-i Aksa külliyesinin de bulunduğu Doğu Kudüs'ü 1967'den beri işgal altında tutuyor.

Kaynak: Al Jazeera

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT