İsrail hükümetinin, işgal altındaki Batı Şeria topraklarında bulunan Yahudi yerleşimlerinde yüzlerce yeni evin inşaatını onaylamaya hazırlandığı belirtiliyor.Bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Ancak başbakanlıkta görevli üst düzey bir yetkili, BBC'ye yaptığı açıklamada, yerleşimlerde inşaatların dondurulmasına ilişkin bir karar alınmadan önce bu yeni inşaatlara onayın verileceğini belirtti.
İsrail zaten Batı Şeria'da 2.500 yeni binanın inşaatına onay vermişti.
ABD, Filistinliler ile barış görüşmelerine yeniden başlanması karşılığında Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da inşaatların geçici olarak durdurulmasını istiyor.
Filistin tarafı yerleşim inşaatları durmadan, İsrail ile barış görüşmelerine başlamayacaklarının altını çiziyor.
İsrail ise bu bölgede yaşayan toplulukların doğal büyümelerini gerekçe göstererek inşaatlara devam etmek istiyor.
İsrail'in 1967'deki işgalinden bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te kurulan 100'den fazla yerleşimde 500 bine yakın Yahudi yaşıyor.
BBC muhabiri Tim Franks'in aktardığına göre İsrail karşı çıksa da işgal altındaki topraklarda inşaat yapmak, uluslararası hukuka aykırı kabul ediliyor ve bu konu barış müzakerelerinin yeniden başlatılması girişimlerinde de kilit önem taşıyor.
ABD'nin desteklediği 2003 tarihli yol haritasına göre, İsrail'in tüm yerleşim faaliyetlerine son vermesi gerekiyor. (BBC)