1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. 'Siyasi İdamlar İran'da Çok Doğal Karşılanıyor'
'Siyasi İdamlar İran'da Çok Doğal Karşılanıyor'

'Siyasi İdamlar İran'da Çok Doğal Karşılanıyor'

İran'daki yasaklı Kürt siyasi partileri, birçok ülke tarafından insan hakları ihlali olarak görülen siyasi idamların İran'da çok doğal karşılandığını belirtiyor.

07 Ocak 2016 Perşembe 22:50A+A-

İran'daki yasaklı Kürt siyasi partileri, birçok ülke tarafından insan hakları ihlali olarak görülen siyasi idamların İran'da çok doğal karşılandığını belirtiyor.

İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin Mahabad kentinde 1945 yılında kurulan ve şu anda Erbil'in Koye ilçesinde askeri kampları bulunan İran-Kürdistan Demokrat Partisi (İ-KDP) Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Mevlüdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İran Devrimi'nden sonra ve bugüne kadar birçok siyasi tutuklu mahkemeye götürülmeden yargısız bir şekilde idam edildi. Siyasi tutukluların idamları hiçbir zaman hız kesmedi ve halen devam ediyor" dedi.

İran devrimi, kendisine muhalif olan tüm unsurları ve özellikle Kürtleri idam ederek susturmaya çalışıyor diyen Mevlüdi, "Şu anda bile birçok siyasi tutuklu idam sehpasına çıkarılmayı bekliyor" diye konuştu. 

Mevlüdi, "Dünya ülkeleri için çok büyük bir insan hakları ihlali olarak görülebilir ancak İran'da idamlar çok doğal karşılanıyor" yorumunu yaptı.

"İran birinci sırada"

İran'ın başkenti Tahran'da marksist düşünceye sahip bir grup üniversiteli tarafından 1969 yılında kurulan İran-Kürdistan Toplum Partisi (Komela) Genel Sekreteri Abdullah Mohtadi ise "Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere dünyadaki uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına bakıldığı zaman İran idam konusunda Çin Halk Cumhuriyeti'nden sonra ikinci sırayı alıyor ancak nüfus oranına göre idam dağılımı yapılırsa İran birinci sıradadır" dedi.   

Mohtadi, "Dünyadaki tüm ülkelerin idama karşı ses çıkarma hakkı vardır ancak sadece İran İslam Cumhuriyeti'nin böyle bir hakkı olamaz" değerlendirmesinde bulundu.

İran-Kürdistan Emek Toplum Partisi (Komelayi Zahmetkeşan) Genel Sekreteri Ömer İlhanizade de Kürtlerin İran'da idam edilmesinin çok sıradan bir durum haline geldiğini belirterek, özellikle siyasi tutuklulara hiç acınmadığını aktardı. 

AA

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT