1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Sisi yargısının idam kararını infaza hazırlandığı İslami hareket önderleri için acil çağrı
Sisi yargısının idam kararını infaza hazırlandığı İslami hareket önderleri için acil çağrı

Sisi yargısının idam kararını infaza hazırlandığı İslami hareket önderleri için acil çağrı

Mısır’da Sisi yargısının verdiği haksız idam kararlarının infazı için zaman daralırken idamların durdurulması ve adaletin sağlanması için çağrılar da devam ediyor.

27 Haziran 2021 Pazar 13:49A+A-

HAKSÖZ-HABER

Mısır’da haksız idam kararlarının infazı için kritik saatlere girildi. Zalim Sisi, kendisinden af dilenme onursuzluğunu yaşamaktan uzak duran İslami hareket öncüleri hakkında her an idam kararlarının infazını gerçekleştirebilir.

Sisi’nin zindanlarında tutsak olan İslami hareket önderlerinin aileleri, Av. Gülden Sönmez aracılığıyla bir çağrı yayımlayarak zulümlere dikkati çekti.

Bu zulüm karşısında susan, elinden bir şey geldiği halde yapmayan herkesin Sisi'nin suç ortağı olacağının vurgulandığı çağrı metni şöyle:

KAMUOYUNA ÇAĞRI

 

Bu mektup/çağrı, hukuksuz bir şekilde idam cezası verilen, işkence ve kötü muamele ile tutulan eski Mısır parlamenteri, siyasetçi, insan hakları savunucusu Dr. Mohamed Elbeltagy ve eski Mısır Gençlik Bakanı Dr.Ossama Yassin’in ailelerinin, tarafınıza seslenişi olarak kaleme alınmıştır. Dr.Mohamed Elbeltagy ve Dr.Ossama Yassin aynı davada aralarında avukat , bilim insanı ve mühendislerin de olduğu diğer 10 kişi ile birlikte, her an infaz edilebilecek şekilde ölümle karşı karşıya olduğundan, bu sesleniş hayati ve acildir.

 

Mısır’da yaşanan askeri darbe sırasında ve sonrasında binlerce kişi tutulmuş, işkence görmüş, uydurma dosyalarla avukat yardımı alamadan askeri mahkemelerde sivil insanlar yargılanarak cezalar verilmiştir. Malumunuz olduğu üzere bazı kişilere idam cezası verilmiştir. Üniversite öğrencisi gençlerin de aralarında bulunduğu 91 Mısırlının idam cezaları infaz edilmiştir. Son olarak aralarında Mohamed Elbeltagy, Ossama Yassin, Saffet Hicazi gibi önde gelen siyasi kişilerin de olduğu 12 kişi hakkında da idam cezası onanmıştır. Başka davalarda verilen yüzlerce idam kararı onanmış kişiler de her an infaz edilmekle karşı karşıyalar ve infazlar kimseye haber vermeksizin ansızın yapılmaktadır.

 

Hakkında idam cezası verilenlerden birisi olan Dr. Mohamed Elbeltagy, 8 yıldır kötü koşulları ile meşhur Al Aqrab (Akrep) cezaevinde tutulmaktadır. Keyfi olarak tutulduğu günden bu yana ağır işkenceler görmüş, korkunç koşullarda tutulmuş, ziyaretlere izin verilmemiş ve sağlık durumu günden güne kötüleşmiştir. Dr. Elbeltagy’nin tek kız çocuğu olan Asma Elbeltagy, henüz sadece 17 yaşındayken 14 Ağustos 2013 tarihinde Rabia meydanında barışçıl bir şekilde darbeyi protesto ederken tüm dünyanın gözü önünde babasının darbe karşıtlığına misilleme olarak bir keskin nişancı tarafından vurularak katledilmiştir. Bir diğer oğlu olan Anas Beltagy, 31 Aralık 2013 tarihinde haksızca tutuklandığında 19 yaşındaydı ve hakkında hiçbir suçlama bulunmamasına rağmen sonradan kurgulanan bir dosya ile 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Ceza süresi sona erdiğinde, yeni sahte iddialarla cezası uzatılarak temyizine izin verilmemiştir. Halen babasının da tutulduğu Akrep Cezaevinde bir hücrede tutulmaktadır. Anas da babasına yapılan işkencelerin benzerine ve kötü muameleye maruz bırakılmış, baba oğul aynı hapishanede farklı yerlerde tutulmuş ve birbirlerini görmelerine asla izin verilmemiştir.

 

Dr. Ossama Yassin ise 3 Temmuz darbesi sonrasında darbeye karşı Rabia Meydanı’ndaki sivil oturma eyleminde aktif rol almıştır. Sisi emriyle, Rabia’da sivil barışçıl gösterilerin katliamı sonrasında tutulmuştur. Çok ağır işkence ve kötü muamele görmüştür. 2013'ten bu yana, kötü koşulları ile bilinen Akrep Cezaevinde tutulmakta olup, çeşitli kötü muameleler ve kötü koşullar nedeniyle sağlığı ciddi derecede bozulmuş, tıbbi bakıma erişim imkanı tanınmamıştır. Halen hücre hapsinde tutulmakta ve avukatların ziyaretine izin verilmemektedir.

 

14 Haziran 2021 tarihinde Mısır Temyiz Mahkemesi Dr. Mohamed Elbeltagy, Dr.Ossama Yassin’in de aralarında olduğu 12 idam kararını onayladı. Bu kararlar, uydurma iddia ve dosyalar, asılsız uydurulmuş deliller, işkence ile yazılmış ifadeler, savunma hakkı imkânı olmadan, Sisi rejiminin emir komuta zincirindeki yargıçlar tarafından alınmıştır. 14 Haziran 2021’de verilen onay ile tüm hukuki süreçler bitmiş ve nihai karar için, kararlar Sisi’ye ulaştırılmıştır. 14 gün içinde karar verme yetkisi olan Sisi de bu karara her an ve en son 28 Haziran 2021 tarihinde onay verirse idamlar her an infaz edilecektir.

 

Bu mektup/çağrı, masum insanların göz göre göre, dünya seyrederken infaz edilmesine karşı tüm insanlığın vicdani bir duruşla karşı koyması çağrısıdır. Lütfen bu idamların önlenmesi için destek verin. Bu korkunç zulmü tüm dünyaya anlatalım ve uluslararası sivil toplum dayanışması ile idamları önleyecek bir çaba ortaya koyalım.

 

Size Dr. Mohamed Elbltagy’nin ailesi ve Dr.Ossama Yassin’in ailesi adına ve onlarla beraber sesleniyoruz; Yaşam ile ölüm arasındaki kritik kararın, zalim bir yönetici elinde olduğunun farkında olarak, adil ve vicdani duruşa ve çabaya Allah’ın vaad ettiği yardıma güvenerek, çabanıza muhtacız.

 

Göstereceğiniz ilgi ve destek için şimdiden teşekkür ediyoruz.

 

Saygılarımızla,

 

Beltagy Ailesi ve Ossama Yasin Ailesi Vekili Av. Gülden Sönmez

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum