1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Sisi Cuntasının Gerçekleştirdiği İdamlar Batman’da Protesto Edildi
Sisi Cuntasının Gerçekleştirdiği İdamlar Batman’da Protesto Edildi

Sisi Cuntasının Gerçekleştirdiği İdamlar Batman’da Protesto Edildi

Batman'da Mısır Eylemi Mısır'da dokuz Müslüman gencin idamı Batman'da protesto edildi.

28 Şubat 2019 Perşembe 21:41A+A-

Düşünce ve İnanç Platformu'nca düzenlenen basın açıklaması Gülistan Caddesi'nde gerçekleştirildi. Eylem Şefik Sevim'in yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. "İdam edilen kardeşlerimiz için bugün burada şahitlik ediyor olmamız kıldığımız bir namaz değerinde ibadi davranıştır. Bugün burada yükselttiğimiz sesimiz ikiyüzlü batıya bir haykırıştır." diyerek duygulu bir konuşma yaptı.

Daha sonra Platform dönem sözcüsü Latif Kaya basın açıklamasını okundu. Ardından Molla Musa Ekinci Arapça ve Türkçe okuduğu duanın ardından basın açıklaması sona erdi.

Eylem boyunca idam kararlarını veren darbeci Sisi rejimi ile bu kararları doğrudan destekleyen yönetimlerin aleyhine sloganlar atıldı.

batman-20190228-01.jpg

batman-20190228-04.jpg

batman-20190228-02.jpg

batman-20190228-05.jpg

batman-20190228-03.jpg

Basın Açıklamasının Tam Metni:

Mısır'daki halk devriminden sonra Mısır tarihinde ilk defa cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması kararı alınmış. 30 Haziran 2012'de Muhammed Mursi, seçimle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı olmuştu. Ancak, seçilen ilk cumhurbaşkanı olarak ilk yılını henüz dolduran Mursi, ABD, İsrail, Suudi Arabistan ve BAE'nin desteklediği Sisi'nin komutasındaki Mısır ordusu tarafından, yapılan bir darbeyle iktidardan düşürülmüştü. Böylece Mısır halkı, kendini yeniden bir cunta rejiminin baskıcı ve insafsız yönetimi altında bulmuştur.

Darbe süreci oldukça kanlı geçmiş, darbe karşıtı sivil gruplara yönelik katliamlar, yargısız infazlar durmadan devam etmiştir. "Bu katliamlarda sayısı henüz tam tespit edilememiş binlerce masum insan katledilmiştir. Yoğun gözaltılar, gözaltında ve cezaevlerinde işkence, işkence ile alınan ifadelerle Sisi rejiminin askerlerinin ve silahlı çetelerin suçları, şiddet karşıtı sivillere yüklenmiştir. Çoğunlukla avukat yardımı dahi alamayan siyasi mahpuslar askeri ve sivil Mahkemelerde yargılanmaktadır. Siyasiler, alimler, aydınlar, hukukçular, sivil toplum yöneticileri, akademisyenler, gençler, gazeteciler ve aktivistler adil yargılanma imkanı sağlanmadan çok ağır suçlarla yargılanmışlardır. Bu yargılamalarda yüzlerce kişiye idam cezaları verilmiştir.

Son olarak;

Mısır'da 2015 yılında bomba yüklü araçla düzenlenen bir saldırıda hayatını kaybeden Başsavcı Hişam Bereket olayı ile ilgili 9 İhvan-ı Müslim’in mensubuna verilen idam cezaları 20 Şubat’ta infaz edildi.

Suikast davasından yargılanan Müslüman Kardeşler teşkilatı üyesi kardeşlerimiz, Kahire'deki İstinaf Cezaevi'nde idam edilerek şehit oldular.

Ancak başsavcıyı öldürmekle suçlanan kişiler, daha önce yaptıkları açıklamalarda söz konusu itirafları işkence altında kabul etmeye zorlandıklarını söylemişlerdi. Başsavcının kızı Merve Bereket de hüküm giyen kişilerin babasının öldürülmesinde rolü olmadığını belirtmiş ve idamların durdurulmasını talep etmişti.

Yine Uluslararası Af Örgütü de (Amnesty International), tutuklananların sorgulama sırasında işkence altında itirafa zorlandıklarını belirterek Mısır'ı idamları derhal durdurmaya çağırmasına rağmen, zalim sisi ve dikta rejimi ne yazık ki dünyanın gözleri önünde infazları gerçekleştirme cüretini göstermiştir.

Cenabı Allah bizlere çağlar ötesinden şu nida ile seslenmekte zalimlerin sonu hakkında inananlara şu umudu vermektedir.

İBRÂHÎM-42: Sakın, Allah'ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Allah, onları ancak gözlerin dehşetle bakakalacağı bir güne erteliyor.

Bizler, inanıyor ve iman ediyoruz ki, zalim sisi ve taraftarlarının iktidarı, firavun ve askerlerinin yok olup gittiği gibi yok olmaya mahkûmdur. Yine adıyla sanıyla var olmaya devam edecek olanlar ise hak yoluna tabii olan Mursi ve arkadaşları olacaktır.

Bizler, Mısır'daki insan hakları ihlallerinin ve idamların son bulması adına insani ve İslami hassasiyet taşıyan tüm yapı, kurum ve kuruluşları göreve çağırıyoruz.

Kendi ülkelerinde idam hükümleri uygulamayan ve her fırsatta idama karşı olduklarını vurgulayan Avrupa ve sözde gelişmiş ülkeler, islam coğrafyasındaki zulümlere ve idamlara kayıtsız kalarak bu suçlara ortak olmaktadırlar. Özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı, Afrika Birliği İnsan Hakları Komitesi, Arap Birliği İnsan Hakları Komitesi, BM İnsan Hakları Komitesi, BM İnsan Hakları Konseyi gibi yapılara idamların normalleşmesini engelleme adına çağrımızı yineliyor.

Şehadet ayı olarak ta bilinen Şubat ayında şehit olan kardeşlerimizi rahmetle yad ediyoruz.

Batman Düşünce ve İnanç Özgürlüğü Platformu

HABERE YORUM KAT

2 Yorum