1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Sisi Cuntasının Fetva Kurumundan İstanbul İçin Geri Adım!
Sisi Cuntasının Fetva Kurumundan İstanbul İçin Geri Adım!

Sisi Cuntasının Fetva Kurumundan İstanbul İçin Geri Adım!

​​​​​​​Mısır'da dini fetvalar yayımlamaktan sorumlu kurum Dar El İfta, İstanbul'un fethini "işgal" olarak nitelendirmesinin tepki toplamasının ardından geri adım attı.

09 Haziran 2020 Salı 15:00A+A-

Mısır merkezli Al-Masry Al-Youm gazetesi 8 Haziran'da Dar El İfta'nın "Konstantinopolis'in fethi büyük bir İslami fetihtir" açıklamasını yayımladı.

Dar El İfta 7 Haziran'da internet sitesinde yayımladığı açıklamada, Bizans İmparatorluğu döneminde adı Konstantinapolis olan İstanbul'un 1453 yılında fethedilmesini "Osmanlı'nın İstanbul'u işgali" olarak nitelendirmişti.

Kurum yeni açıklamasında ise, "Fethin Hz. Muhammed tarafından önceden müjdelendiğini ve Osmanlı'nın büyük sufi sultanı Fatih Mehmet tarafından gerçekleştirildiğini" belirtti.

Dar El İfta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fetih ile ilgisinin bulunmadığını açıklamasında vurguladı ve bunun için Erdoğan'ın "Fatih Sultan Mehmet ile akrabalığı yok" ifadesine yer verdi.

Dar El İfta'nın "işgal" nitelendirmesi, İstanbul'un fethinin yıldönümü kutlamaları kapsamında Ayasofya'da Fetih Suresi'nin okunmasının ardından gelmişti. El İfta’nın bu açıklamasına Arap kökenli çok sayıda sosyal medya kullanıcı da tepki göstermişti. Kullanıcılar Fetva Kurulu’nu ihanetle suçlayarak "Bu yanıltıcı açıklama, dine ihanet ve tarihin çarpıtılması anlamına geliyor. Fetvanın siyasallaştırılması yalancılıktır" seklinde paylaşımlarda bulundular.

Fetva Kurulu İstanbul fethini işgal olarak niteleyince Mısır içinde de “Dar El İfta Konstantinopolis'in fethini Osmanlı işgali olarak tanımlıyor. Mısır'ın fethini de Arap işgali olarak tanımlayabileceğini göz ardı etmememiz gerek" şeklinde eleştiriler ile yüzleşmek zorunda kaldı.

2013 yılında Mısır’ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olan Şehit Muhammed Mursi’yi darbe ile deviren Sisi cuntası Türkiye’ye karşı düşmanca tutumunu her platformda sürdürüyor.

Haksöz Haber / BBC

HABERE YORUM KAT

1 Yorum