1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Sisi Batılı Müttefikleriyle Görüşüyor
Sisi Batılı Müttefikleriyle Görüşüyor

Sisi Batılı Müttefikleriyle Görüşüyor

Mısır’da darbe ile hükümeti devirdikten sonra kendisini Cumhurbaşkanı seçtiren General Sisi, Mısır'ın eski müttefikleri ile ittifak yeniliyor. Sisi İtalya’nın ardından Fransa’ya geçti.

26 Kasım 2014 Çarşamba 17:13A+A-

Sisi Fransa’da mevkidaşı François Hollande ile öğle yemeğinde bir araya geldi.

Akşam saatlerinde ise Sisi, Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian ile görüşecek.

AFP’ye göre, Cumhurbaşkanı Hollande’a yakın bir kaynak, “Evet Sisi’yi meşru bir lider olarak görüyoruz. Ancak konuşacak çok şey var. Mısır büyük bir ülke ve Fransa için önemli bir ortak” diye konuştu.

Libya konusu da gündemde

Sisi’nin Fransa’daki görüşmelerinde Libya konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor. AFP’ye konuşan Fransız bir hükümet yetkilisi, “Mısırlılar Libya’ya yeniden müdahale etmemiz gerektiğini düşünüyorlar. Ancak Libya’daki krizin sadece güç kullanarak çözülebileceği konusunda şüphelerimiz var” dedi.

Görüşmede ayrıca ekonomik ilişkiler de gündemde olacak. Ziyaretin ikinci gününde ise Fransa’nın Kahire’de metro inşasına ilişkin bir anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü, Fransız yetkililere ülkedeki insan hakları problemlerinden dolayı Kahire’ye silah satılmaması çağrısında bulundu.

Sisi iki günlük Fransa ziyaretinin ardından Mısır’a dönecek.

Batı’nın darbeye karşı ‘sessizliği’

Avrupa ülkeleri Mısır’da 3 Temmuz 2013 tarihinde yapılan askeri darbeye sessiz kalmış ve ülkedeki insan hakları ihlalleri ve katliamlarla ilgili yalnızca ‘endişeli’ olduklarını açıklamışlardı.

Darbeden sonra Ağustos ayında yüzlerce göstericinin Rabia Meydanı’nda katledilmesine de Batı’dan ciddi bir tepki gelmedi.

Mısır’da darbenin gölgesinde yapılan seçimlerde ise birçok usulsüzlük tespit edilmesine rağmen seçimleri ‘meşru’ olarak niteleyen Avrupa ülkeleri Sisi’yi de ‘Mısır’ın meşru lideri’ olarak tanımladı.

İtalya ve Fransa’nın da içinde olduğu Batı ülkeleri, Mısır’da gazetecilerin hapsedilmesi de dahil olmak üzere yapılan birçok insan hakları ihlallerine ise kayıtsız kaldı.

Al Jazeera ve AFP

HABERE YORUM KAT