1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BOSNA-HERSEK

  4. Sırplardan Boşnak Müslümanlara Operasyon!
Sırplardan Boşnak Müslümanlara Operasyon!

Sırplardan Boşnak Müslümanlara Operasyon!

Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde polisin birçok şehirde Boşnaklara yönelik düzenlediği operasyonda 30 kişiyi gözaltına aldı.

07 Mayıs 2015 Perşembe 23:12A+A-

Bosna Sırp Cumhuriyeti Savcılığı'nın Güvenlik ve Araştırma Birimi Şefi Darko İliç yaptığı açıklamada, Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde patlayıcı madde bulunduran ve silah kaçaklarına yönelik Teröre Karşı Polis Birimi'nin "Ruben" adında operasyon düzenlediğini söyledi.

Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki Gradişka, Şipovo, Priyedor, Kozarats, Kozarska Dubitsa, Tesliç, Doboy, Zvornika ve Vlasenitsa şehirlerinde toplam 32 evde arama gerçekleştirildiğini anlatan İliç, operasyonda 30 kişinin gözaltına alındığını ve bunlardan 11'nin ise savcılığa teslim edildiğini söyledi.

OKULLAR VE KREŞLER BASILIYOR

Haber10 muhabiri Burak Öztürk’ün bölgeden aldığı bilgiye göre, Sırplar tarafından başlatılan operasyon kapsamında sivil halkın evlerinin yanı sıra okullar ve kreşler de basıldı.

“Teröre karışma” iddiasıyla başlatılan operasyonda Boşnakların evlerine zorla girip arama yapıldığı ve aramalar esnasında bölge halkına, “Neden başörtü takıyorsun, niye diyanete üyesin, bu kitabın (Kur’an-ı Kerim) evde ne işi var?” gibi kışkırtıcı sorular sorulduğu gelen bilgiler arasında.

Tutuklanan 11 Boşnak için, “Teröre karışma, saldırı planlama ve silah barındırma” suçları ortaya atılırken, bu iddiaların gerçek olmadığı tahmin ediliyor.

İKİ BOŞNAK GENÇ FACEBOOK YÜZÜNDEN GÖZALTINA ALINDI

Sırpların “Ruben” adını verdikleri operasyon kapsamında sosyal medya sitesi Facebook’taki paylaşımları nedeniyle biri 18 diğeri 21 olmak üzere iki Boşnak genç gözaltına alındı.

İZZETBEGOVİÇ: GEREKSİZ GÖZALTILAR

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç ise AA muhabirine yaptğı açıklamada, Zvornik'teki silahlı saldırı olayının ardından Bosna Sırp Cumhuriyeti polisinin "aşırı" hareketlerde bulunduğunu ve yapılan gözaltılarının da "gereksiz" olduğunu söyledi.

Bosna Hersek'te güvenlik anlamında koşulların iyileştirilemediğine dikkati çeken İzzetbegoviç, Zvornik olayları sırasında zamanında hareket etmeyen emniyet güçlerinin yaptıklarını ''aşırıya gitmek'' olarak nitelendirdi.

İzzetbegoviç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zvornik olayları sırasında ellerinde kesin istihbarat vardı ama gitmediler. Dolayısıyla, günden güne Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde gözaltılar arttı ve bunlar genellikle gereksiz nedenlerle yapılmaktadır. Emniyet ciddi anlamda çizgiyi aştı, terörle mücadele etmek emniyetin işi değil devlet düzeyinde sağlanacak güvenlik önlemlerinin işidir. Terörle mücadelede birbirimize güvenmeli ve işbirliği sağlamalıyız."

BOŞNAK GENÇ SIRP POLİSİ ÖLDÜRMÜŞTÜ

Nerdin İbriç (24) isimli saldırgan tarafından ülkenin kuzeydoğusundaki Zvornik şehrinde bulunan polis karakoluna düzenlenen silahlı saldırıda bir polis hayatını kaybetmiş, iki polis yaralanmıştı. Saldırgan ise çıkan çatışmada hayatını kaybetmişti.

Kaynak: Haber 10

HABERE YORUM KAT