1. HABERLER

  2. HABER

  3. Şırnak’ta 162 Bin Öğrenci Eğitimden Mahrum Bırakıldı
Şırnak’ta 162 Bin Öğrenci Eğitimden Mahrum Bırakıldı

Şırnak’ta 162 Bin Öğrenci Eğitimden Mahrum Bırakıldı

Şırnak merkez ve ilçelerinde PKK’nin okullara yönelik saldırıları, sokağa çıkma yasakları ve çatışmalı ortam 162 bin öğrenciyi eğitimlerinden mahrum bıraktı.

17 Ocak 2016 Pazar 17:21A+A-

Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde devam eden sokağa çıkma yasakları, PKK’nin okullara yönelik saldırıları yüzbinlerce öğrenciyi eğitiminde alıkoydu. Alınan bilgilere göre,  il genelinde 162 bin öğrenci okula devam edemiyor.

Bazı bölgelerde okulları “karargah” gibi kullanan  PKK’liler, okullara yaptığı fiili saldırılar öğrenci ve öğretmenlere yaptıkları  tehditler ve sokağa çıkma yasakları il genelinde eğitimi aksattı.

İl genelinde 7 bin 300'ü kadrolu 8 bin 500 öğretmenin görev yaptığı 645 okuldan sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cizre ve Silopi ilçelerinde yer alan 172'si, 33 gündür kapalı durumda bulunuyor. İl genelindeki 162 bin öğrenciden Cizre ve Silopi'deki 80 bin 127'si, çatışmalı ortam nedeniyle eğitimden uzak kaldı. 

Cizre ve Silopi'de çok sayıda okul,  saldırılar sonucu hasar görürken, sokağa çıkma yasağı ve operasyonların sürdüğü iki ilçedeki eğitim kurumlarında hasar tespit çalışmalarının sonraki süreçte yapılacağı öğrenildi.

Son 6 ayda eğitim kurumlarına yönelik 32 saldırının gerçekleştirildiği kent merkezi ile İdil, Uludere, Güçlükonak ve Beytüşşebap ilçelerindeki 473 okulda PKK’nin tehditlerine rağmen 4 bin 900 öğretmen görev yapıyor.  Kent merkezi ile bu ilçelerdeki yaklaşık 82 bin öğrencinin bir bölümü, PKK’lilerden aldığı tehdit, baskı ve güvenlik endişesiyle okullarına gidemiyor.

PKK’liler okullara molotof atarak kullanılmaz hale getirdi

Kentteki birçok okul gibi Cizre'deki Ahmet El Cezire İlköğretim Okulu ve Atatürk Anadolu Lisesi ek binasına operasyonların başladığı günden bu yana defalarca roketatarlı saldırıda bulunan PKK’liler, sokağa çıkma yasağının uygulandığı ilçede “karargah” ya da “mevzi” olarak kullandıkları eğitim kurumlarına büyük zarar verdi. Saldırılarda tahrip edilen okullar onarılarak hizmete açılırken, aynı eğitim kurumlarına saldırıları sürüyor.

32 okula bombalı saldırı yapıldı

İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre Şırnak merkezde 9, İdil, Güçlükonak, Uludere ve Beytüşşebap ilçelerinde de eğitim kurumlarına yönelik 21 saldırı gerçekleştirildi.

Kent merkezinde saldırıda bulunulan 9 okuldan Dicle Mahallesi'ndeki Mehmetçik İlkokulu ve Sema Cıngıllıoğlu İlkokulunda hem güvenlik gerekçesiyle hem de hasar nedeniyle eğitim verilemiyor.

İdil ilçesinde de PKK’liler, Turgut Özal, Yukarı ve Yeni mahallelerdeki, aralarında İdil Anadolu Lisesi, İdil Çok Programlı Lisesi, Bener Cordon İlkokulu ve Atatürk İlkokulunun da bulunduğu 10 okulda eğitim gören öğrencilere yönelik baskı ve tehditlerini sürdürüyor. Bazı öğrencilerin ise okul kıyafetlerini giymeden, gizlenerek okula geldiği öğrenildi.

Öğretmen ve öğrencileri tehdit etmişlerdi
Şırnak’ın İdil ilçesinde terör örgütü PKK’liler, bir süre önce silahla geldikleri Bener Cordon İlkokulu ve İdil Anadolu Lisesinde sınıflara girmiş, öğretmen ve öğrencileri tehdit etmişti. Sınıflardaki 20'yi aşkın öğretmen ve öğrenciyi silah zoruyla okuldan çıkararak örgütün propagandasını yapan PKK’liler, öğretmen ve öğrencilere okula gelmemeleri yönünde tehditte bulunmuştu.

Silopi ilçesinde de 5 okulda öğrencilere eğitim verdikleri sırada 20'yi aşkın öğretmeni kaçırmış, okuldan uzaklaştırdıkları öğretmenleri bir süre örgütün propagandasını yaptıktan sonra bırakmıştı.

Şırnak kent merkezinde de 25 Aralık 2015 tarihin de Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kütüphanesi,  içerisinde 30 öğrenci eğitim görürken PKK’liler tarafından diri diri yakılmak istenmiş, 2’si ağır olmak üzere 6 öğrenci yaralanmıştı. (İLKHA)

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT