1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Sırada Ne Var? Kemalizmle Barışmak mı?
Sırada Ne Var? Kemalizmle Barışmak mı?

Sırada Ne Var? Kemalizmle Barışmak mı?

"Atatürkçülüğün ne manaya geldiğini çok iyi bilen, bilmesi gereken ‘İslami camia’ Mustafa Kemal’e ilişkin iktidar söylemleri karşısında garip sinyaller vermekte!"

12 Kasım 2016 Cumartesi 18:03A+A-

Rıdvan Kaya’nın yeni yazısı:

15 Temmuz sonrasında hızlı ve sert esen devletçilik, milliyetçilik rüzgarlarına muhatap olan İslami camia şimdi de Gazi Mustafa Kemal esintisine mi muhatap olmakta? En son 10 Kasım vesilesiyle sergilenen görüntülerin, yapılan açıklamaların, sarfedilen sözlerin neredeyse hiçbir tepki uyandırmaması, hatta genelde pek bir rahatsızlığa yol açmaksızın kabullenilmesi, içselleştirilmesi dikkat çekmekte.

Bu yıl 10 Kasım’da devlet ve toplum bazında ortaya çıkan manzaraya baktığımızda Mustafa Kemal imajının daha bir parlatıldığına şahit olduğumuzu söyleyebiliriz. Bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Yeni Türkiye’ kavramına Nutuk’tan referans vermesi, ‘muhafazakar’ medyanın da Atatürk tazimine dahil olması, sokaklara yansıyan komik görüntülerin yoğunluk kazanması gibi manzaralar karşısında sormamız gereken sorular olduğunu düşünüyoruz.

Öyle ya, daha kısa bir süre önce Allahu Ekber haykırışlarıyla sokaklara çıkan, direnen, can veren insanlar Kemalist resmi ideolojik dayatmaların aynen sürmesi için mi mücadele etmişlerdi? 15 Temmuz’da darbeci cuntanın püskürtülmesiyle bu toplumun adeta içine işlemiş, siyasi kadrolarının adeta genlerine sinmiş asker korkusunun aşıldığını söylemiyor muyduk? (…)

Yazının Devamı >>>