1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Sınır Tanımayan Doktorlar Suriye’deki Doğumlara Dikkat Çekti
Sınır Tanımayan Doktorlar Suriye’deki Doğumlara Dikkat Çekti

Sınır Tanımayan Doktorlar Suriye’deki Doğumlara Dikkat Çekti

Sınır Tanımayan Doktorların yeni atanan başkanı, Suriye’deki doğumlarda yaşanan şekil bozukluğu sayısının şok edici olduğunu belirtti.

06 Aralık 2013 Cuma 13:57A+A-

Suriye’de çalışan doktorlar savaş yorgunu ülkenin sağlık sisteminin çöküşünün bir sonucu olarak bebeklerin şok edici sayıda ciddi sakatlıklarla doğduklarını gözlemlediklerini söylüyor.

Doğum öncesi bakımın hemen hemen ortadan kalktığı ülkenin kuzeyinde bebeklerin beyin, kafatası ve kafa derisinin önemli bir bölümü olmadan doğmasına neden olan Anensefali vakaları ciddi bir artış göstermiş vaziyette. Çoğu durumda bebekler doğumdan hemen sonra ölüyor ya da ölü doğuyor.

Köklü Değişim’de yer alan habere göre Sınır Tanımayan Doktorlar Başkanı Dr. Joanne Liu, “Ben bir çocuk doktoru olarak eğitim aldım ve 20 yıl içinde bu kadar ciddi bir şeyle karşılaşmadım.” dedi.

Eski bir binanın sağlık merkezine dönüştürüldüğü hastanede Dr. Lui,  hava saldırılarında yaralanan hamile kadınları ve çocukları tedavi etti. (Dahası kanıtlandı ki, Suriye Hükümeti isyancıların gücünü zayıflatmak için gelişigüzel sivillerin yaşadığı alanı hedef almaktadır.)

Dr. Lui dedi ki: “Bir günde iki hamile kadın geldi. Bir tanesinin göğsünde şarapnel parçası vardı. 6 aylık hamileydi ve nefes almıyordu. Kanında tehlikeli derecede düşük oksijen seviyeleri vardı. Tedavi ettik ve iyileşti fakat bebeği sonraki gün öldü. Diğeri ise kanlar içerisinde bağırıyordu. Ayak bileğindeki tenis topu büyüklüğünde deliği görene kadar kadının ne sorunu olduğunu anlayamadım. Ayağını kesmek zorunda kaldık ama çok şükür bebeği kurtardık. Onlar sadece markete gideceklerdi. Onlar sadece yanlış zamanda yanlış yerde bulunan insanlardı.”

Dr. Lui, Suriye Hava Kuvvetleri tarafından atılan varil bombaları ile yaralanan çocuklarla da karşılaştı. Yanıklardan ötürü acılar içinde kıvranan çocuklardan bazılarında %40’dan fazla yanık teşhis edildi. Bütün çabalara rağmen çocuklar kurtarılamadı.

Sınır Tanımayan Doktorlar, defalarca sağlık tesislerinin hedef alınmasının ülkedeki sağlık sisteminin çöküşünü getireceği noktasında da uyarıda bulundu.

HABERE YORUM KAT