1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Silahlar Dolu ve Hedefe Kilitli mi Cidden?
Silahlar Dolu ve Hedefe Kilitli mi Cidden?

Silahlar Dolu ve Hedefe Kilitli mi Cidden?

Suudi Arabistan’da petrol tesislerinin vurulmasıyla başlayan cephesel tartışmalara değinen Kenan Alpay, Suudi Arabistan’ın İslami her türlü oluşuma karşı despotik yaklaşımıyla beraber, batılı güçlere bağımlı bir ülke haline gelmesini yorumluyor.

17 Eylül 2019 Salı 16:25A+A-

Kenan Alpay’ın yazısı:

Abqaia ve Khurais, Suudi Arabistan milli petrol şirketi Saudi Aramco’ya ait iki tesisin bulunduğu bölgelerin adı. Bu hafta sonu Suudi Arabistan ve dolayısıyla dünya petrol üretimi için son derece önemli bu iki bölgenin 19 ayrı noktası vuruldu. Tesislerin aldığı ağır hasar neticesinde petrol üretimi de kesintiye uğradı.

Günlük 5.7 milyon varil petrol üreten bu tesisler yaklaşık olarak küresel petrol arzının % 5’ine tekabül ediyor. Doğal olarak petrol fiyatlarında hızlı ve yüksek bir artış oldu ve son 28 yılın en yüksek fiyatını gördü piyasalar. Hasar oldukça büyük ve üretimin normale dönüşü haftalar alabilir.

Bilindiği üzere Suudi Arabistan, uzun bir zamandır Yemen’den atılan füzelerle vuruluyor. Petrol sahaları, havaalanları derken başkent Riyad’ı da vuran balistik füzeler atılıyor. Birleşik Arap Emirlikleri’yle birlikte Yemen’de İran destekli Şii Husiler’e karşı Suudi Arabistan’ın elde edebildiği hemen hiçbir kayda değer askeri başarı elde edemedi.

Fiyaskonun Adı: Yüzyılın Anlaşması

Okullar başta olmak üzere birçok sivil alanda işlediği katliamların yanına Yemen’e öteden beri hâkim olan ölümcül yoksulluk tabloları da eklenince Suudi Arabistan’ın bölgede yaşadığı kriz iyiden iyiye derinleşiyor. Üstelik Mısır’da Sisi ve Libya’da Hafter cuntasını desteklemekten İsrail’in Filistin’deki işgalini derinleştirmeye değin bütün kanlı oyunları birlikte tertiplediği Birleşik Arap Emirlikleri tarafından Yemen’de yalnızlığa terk edilmiş durumdayken Veliahd Prens Muhammed Bin Selman yönetimindeki Suudi Arabistan’ı çok daha büyük sıkıntılar bekliyor diyebiliriz.

Yazının Devamı >>>

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT