1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. “Şii hilali bize büyük fırsatlar sunuyor!”
“Şii hilali bize büyük fırsatlar sunuyor!”

“Şii hilali bize büyük fırsatlar sunuyor!”

İran’ın yayılmacı siyaseti Batı ülkelerinde nasıl karşılık buluyor?

07 Ocak 2021 Perşembe 16:57A+A-

HAKSÖZ HABER

İranlı siyasetçiler tarafından övünçle ifade edilen Şii hilali –ya da destekçilerinin kullanımıyla direniş ekseni- Pers-Şii mezhebi politik vizyonu ortaya koyan en önemli söylemlerden birisi. 4 Arap başkentine (Sana, Şam ve Bağdat, Beyrut) sahip olduğunu ileri süren İran, bölgede bu Şii hilalini gerçekleştirmek için siyasi ve askeri oluşumları destekliyor.

İran’ın bu yayılmacı siyasetinin Batı’da nasıl algılandığını gösteren enteresan bir konuşmayı ilginize sunmak istiyoruz. Eric Hacopian Amerikalı Ermeni kökenli bir politik araştırmacı. Katıldığı bir programda İran’ın yayılmacı Şii hilali politikasının kendilerine çok fazla fırsatlar sunduğunu ifade ediyor.

Eric Hacopian’ın değerlendirmeleri tabi ki Batılı ülkeler için bağlayıcı değil ancak burada gerekçelendirmesini özellikle Karabağ Savaşı üzerinden yaparak mantıklı bir düzleme oturtan bir bakış açısıyla karşı karşıyayız.

Gerçekten İran’ın Şii hilali stratejisini Irak’ta Amerika, Suriye’de Rusya ile önemli bir ortaklık ilişkisi kuruyor. Bu bağlamda Hacopian’ın değerlendirmeleri önemli bir noktaya değiniyor. "Güneyimizde İran adlı bir ülke yok. Şii Hilali var. Bu bize pek çok fırsatlar sunuyor... Aliyev'e uykusuz geceler yaşatmak istiyorsanız, Ermenistanlı siyasetçilerin Tebriz'deki Şii mollaların ofisine girip çıkmasını sağlayın!"

HABERE YORUM KAT

1 Yorum