Suriye’deki Suriyeliler, Türkiye’deki Suriyelilerin dönüşünü protesto etti yalanı!

Suriye’nin muhalifler kontrolündeki bölgelerinden olan Afrin’de Suriyelilerin, Türkiye’den Suriye’ye gidenleri protesto ettiği iddia edildi. Irkçılar tarafından palazlandırılan ‘kuyruklu yalan’ın gerçeği ne?

HAKSÖZ HABER

Türkiye’deki ırkçı sosyal medya hesapları tarafından ortaya atılan, T24, Yeniçağ, Milli Gazete, Aykırı, TamgaTürk gibi haber siteleri tarafından haberleştirilen: “Suriye’deki Suriyeliler Türkiye’deki Suriyelilerin dönüşüne karşı protesto eylemi düzenledi” haberleri gerçeği yansıtmıyor.

14 Mayıs 2022 tarihinde “Yerleşime hayır, cepheleri açmak istiyoruz” sloganıyla düzenlenen Afrin’deki protesto eyleminde göstericilerin asıl çağrısı; ‘konut inşasının çözüm olmadığı, Esed rejiminin devrilmesi ya da geri çekilmesi yoluyla yerlerinden edildikleri bölgelere geri dönmeleri’ gerektiğiydi.

Esed'den arındırılmış bir Suriye talep eden göstericiler, Esed'e karşı durulması ve Esed'in kontrolündeki bölgelerin temizlenmesi için çaba harcanması gerektiğini haykırıyorlardı. 

Türkiye'deki basının üzerine atladığı protesto gösterisinin çarpıtılmış ve algıyı şekillendirmek için olduğu açığa çıkınca birçok haber kuruluşu haberi yayımdan kaldırdı. Ancak sosyal medya düzenlemesinin hala yürürlüğe girmediği atmosferden faydalanan, ırkçı ve yabancı düşmanı sosyal medya hesapları olayı provoke edecek şekilde gündemleştirdi. 

Ancak Türkiye’deki ırkçı, Esed destekçisi ve popülist haber siteleri konuyu, Türkiye’den gidecek olan Suriyelilerin de Suriye’de istenmediği yönünde haberleştirdi. Esed’in iktidarının devrilmesi gerektiğini belirten eylemcilerin protestosu, Türkiye’deki Esedsever kesimleri üzdüğü için Suriyeliler aleyhine gerçekleştirilen bir kampanyaya evirtildi.

Özgür Suriye Devrimciler Meclisi ve Suriye Devrimi Oğulları Meclisi, Efrîn bölgesinde “Çözüme Hayır Cepheleri Genişletmek İstiyoruz” başlıklı bir gösteri düzenledi.

Yorum Analiz Haberleri

"Boykot ancak odaklanmış çaba ile sürdürülebilir"
Suriyeli muhacirlere cahiliye hukuku mu?
Birzeit Üniversitesi öğrencileri, Alman büyükelçisini üniversiteden kovdu
Arap milliyetçiliğinin hiçbir soruna çare olmadığı gerçeği...
Kampüs intifadası üniversite mabedini yıkarken…