Suriye’de Direniş Şam’a Dayandı

Despot Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad rejimine karşı muhaliflerin başlattığı direniş, başkent Şam’a dayandı.

Despot Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad rejimine karşı muhaliflerin başlattığı direniş, başkent Şam’a dayandı. Son iki gündür Şam’ın banliyölerinde Özgür Suriye Ordusu ile Esad’a bağlı birlikler arasında yaşanan yoğun çatışmalarda 100’e yakın kişi hayatını kaybederken, 140 kişi de yaralandı. Özellikle çatışmaların yaşandığı Mezze semti, Şam’ın en zenginlerinin yaşadığı ve başkentin en sıkı korunan bölgelerinin başında geliyor. El Mezze aynı zamanda büyük hükümet karşıtı protesto gösterilerine sahne olmuş bir semt.

Despot Beşşar Esad yönetimine karşı başlatılan direnişin birinci yıldönümünde, savaş başkent Şam’a dayandı. Şam’ın ünlü Mezze Mahallesi’nde Esad’a bağlı düzenli ordu ile Özgür Suriye ordusu arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı, 100’e yakın kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Görgü tanıkları, Mezze Askeri Havaalanı ve Askeri İstihbarat Şubesi yakınlarında çıkan çatışmalar ve bombalı saldırılarda 150 kişinin yaralandığını iddia etti. Yaralıların ambulanslarla Villat Garbiye yakınlarındaki bir hastaneye sevkedildiği belirtildi. Muhalif kaynaklardan edinilen bilgiye göre, çatışma ve bombalı saldırıların ardından Suriye ordusuna bağlı güçlerin önceki geceden bu yana Mezze Askeri Havaalanı yakınlarındaki yolları kapattığı, askeri helikopterlerin alçak uçuş yaptığı kaydedildi. Şehirde patlamaların da yaşandığını kaydeden yerel aktivistler ise, üçüncü birlikten çok sayıda askerin ayrıldığını ve ayrılan askerlerle ordu arasında çatışmalar çıktığını kaydetti. Güvenlik güçlerinin Mezze’de evlere baskınlar düzenlediğini ve rastgele tutuklamalar gerçekleştirdiğini belirten aktivistler, ordunun birçok kentte muhaliflere karşı geniş çaplı operasyonlarına devam ettiğini söyledi. Görgü tanıkları ise, sokaklarda çok sayıda ceset bulunduğunu öne sürdüler.

Şam’ın En Ünlü-Zengin Semti

BM merkezi, elçilikler ve büyükelçiliklerin bulunduğu Mezze semti, Şam’ın en zenginlerinin yaşadığı, ve başkentin en sıkı korunan yerlerin başında geliyor.

Mezze aynı zamanda büyük hükümet karşıtı protesto gösterilerine sahne olmuş bir semt. Özgür Suriye Ordusu Ocak ayında Şam’ın kimi semtlerini kısa süreyle kontrol altına almıştı. Önceki gün, Suriye genelinde düzenlenen operasyonlarda güvenlik güçlerinin müdahalesinde 50 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. (Yeni Akit)

Suriye Haberleri

ABD, Suriye'deki üslerine takviye gönderdi
Suriyeli astronot son yolculuğuna Azez’den uğurlandı
Yokluk içinde direnen belde: İdlib
Esed, bebek katili Suheyl Hasan'ı özel kuvvetlerin başına getirdi
Suriye’de yerinden edilen siviller bir bayramı daha evlerinden uzakta karşıladı