Sosyal medyaya göre Çin'de darbe yapıldı!

Amerika'da ikamet eden Jennifer Zeng adlı Çinli gazetecinin sosyal medya hesapları üzerinden ortaya attığı, "Çin'de askeri darbe yapıldı" iddialarının ardından sosyal medya yalan kazanına döndü.

HAKSÖZ HABER

Sosyal medyanın etkinliği her geçen gün katlanırken, yalan, manipülasyon ve algı çalışmaları için de en uygun zemin haline geldiği görülüyor. Linç kültürü ve tüketim alışkanlıkları ile gündemi emen sosyal medya kullanıcılarının 'akış'ına ne atılırsa o konu gündem maddesi olmaya devam ediyor. Gerçekle bir alakası olmasa da...

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan Çinli gazeteci Jennifer Zeng, Youtube ve Twitter hesaplarından, Çin'de bir askeri darbe olduğu iddiasında bulundu. Zeng, "Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’e karşı darbe yapıldı. Xi’nin ev hapsinde tutuluyor." iddiasıyla suni bir gündem oluşturmayı başardı.

Yüzbinlerce insan sosyal medya hesaplarının akışında gördükleri bu suni ve yalan hikayeye gerçek muamelesinde bulunarak, paylaşım ve etkileşimde bulundu. Yalanı hızla yayan kitlelerin, gerçeğe dair yorumları da kabul etmediği görüldü. 

ABD’de yaşayan gazeteci Zeng, askeri araçların bulunduğu bir videoyu kullanarak yaptığı paylaşımda, "Çin ordusuna ait araçlar 22 Eylül'de Pekin’e doğru ilerliyor. Konvoyun uzunluğu 80 kilometre. Aynı zamanda söylentilere göre Xi Jinping, bazı ordu yöneticileri tarafından tutuklandı ve ev hapsinde tutuluyor" ifadelerini kullandı.

Çinli gazetecinin iddiası sosyal medyada hızla yayılarak uluslararası kamuoyunda da merak uyandırdı. Ancak hiçbir medya kuruluşu ve gazeteci hatta Çin'de ikamet edenler iddiayı doğrulayamadı.

Zeng'in söz konusu iddiası resmi kaynaklar tarafından da doğrulanmazken, Çinli gazeteci iddiasında geri adım attı. Başka bir açıklamada bulunan gazeteci, Çinli bir amiralin ailesinin, kendisine Xi’nin tutuklandığının doğru olmadığını söylediğini ifade etti. Geriye ise yüzbinlerce kişi tarafından bir gün boyunca tekrarlanan, insanların dünyalık gündemlerini anlamsızca meşgul eden bir yalanın açıklanması zor anatomisi kaldı. 

Yorum Analiz Haberleri

Özgürlük Filosu ne durumda?
Bahçeli: “Hamas’a terör örgütü demek, Siyonizm'in değirmenine su taşımaktır!”
"Meyhaneciden kefil istemişler, bozacıyı göstermiş..."
Ahlak düşmanlığının sebebi ne?
ABD seçimlerinde gidişatı Filistin belirleyecek...