Ordu Humusa Girdi, Yeni Katliam Endişesi Var

Suriye'de askerlerle Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bağlı milislerin Humus kentindeki bir semte girdiği bildirildi.

Suriye ordusu, bir haftadır kuşatma altında tuttuğu Humus'a girdi. Esed'e bağlı sivil milislerin kapı kapı muhalif avına çıktığı şehirde bir haftada 110, sadece bayramın birinci günü ise 17 kişinin öldürüldüğü bildirildi. Ordunun yaz aylarında olduğu gibi şehirde yine bir katliam yapmasından endişe eden muhalefet, uluslararası camiadan yardım istedi.

Suriye ordusu birlikleri, bir haftadır tanklarla kuşattığı ve bombardıman altında tuttuğu Humus'a girdi. Şehirde kapı kapı arama yapan askerler ve rejime bağlı sivil milislerin, muhalif isimlerin evlerini basarak, sayısı belirsiz insanı tutukladığı iddia edildi. Yaz aylarında şehre giren ordunun yüzlerce insanı öldürdüğüne işaret eden insan hakları gözlemcileri, yeni bir katliamdan endişe ettiklerini belirterek, Birleşmiş Milletler'i müdahaleye çağırdı.

Askerler ve sivil milisler, 6 gün süren tank bombardımanının ardından bayramın birinci günü gece yarısı şehrin kuzeyindeki Bab Amro semtine girdi. Bab Amro semti, ordudan kaçıp muhaliflerin direnişine yardım eden eski askerlerin sığındığı bir bölge olarak biliniyor. Asker ve milislerin semte girmesinin ardından eski askerlerin de bölgeden çekildikleri bildiriliyor. Raid Ahmed adlı bir eylemci, askerlerin bayramın ikinci gününde evlere girdiklerini ve insanları tutukladıklarını, Esed yanlısı milislerin kamyonları getirerek evleri yağmaladıklarını söyledi. Şehirde kapı kapı gezen askerlerin daha önceden belirlenen isimleri tutuklayıp götürdüğü, yaşananların adeta insan avına dönüştüğü belirtiliyor. Humus'ta son günlerdeki ordu operasyonlarında onlarca kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı kaydediliyor. Muhalifler, 800 bin kişinin yaşadığı şehirde son bir haftada 110 kişinin, sadece bayramın birinci günü ise en az 18 kişinin öldürüldüğünü bildiriyor.

Suriye hükümeti ülkedeki yabancı basın mensuplarının büyük bir kısmını sınır dışı ettiğinden ve uluslararası gözlemcilerin çalışmasını yasaklamasından dolayı, bölgeden gelen haberleri teyit ettirmek neredeyse imkânsız. Sağlıklı bilgi akışı olmadığı için ölü sayısının daha fazla olmasından endişe ediliyor.

Bu arada Suriye muhalefeti, rejimine bağlı kuvvetler tarafından bombardıman edilen Humus kentindeki siviller için "uluslararası koruma" çağrısında bulundu. Suriyeli muhaliflerin İstanbul'da kurduğu Suriye Milli Konseyi, Humus'u "felaket kenti" ilan ederek, BM'den, İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan ve uluslararası ile Arap örgütlerinden, sivillere uluslararası koruma sağlanmasını istedi. Konsey, rejimin Humus'ta sürdürdüğü katliamı durdurmak için uluslararası örgütlerin harekete geçmesi çağrısında bulundu. Suriye muhalefeti yayımladığı açıklamada, "Humus'a derhal Arap ve yabancı gözlemciler gönderilerek, durum yerinde gözlenmeli ve rejimin barbar katliamlarını sürdürmesine engel olunmalı." dedi.

ZAMAN

Suriye Haberleri

Esed rejimi Suveyda'ya askeri sevkiyat yapıyor
ABD, Suriye'deki üslerine takviye gönderdi
Suriyeli astronot son yolculuğuna Azez’den uğurlandı
Yokluk içinde direnen belde: İdlib
Esed, bebek katili Suheyl Hasan'ı özel kuvvetlerin başına getirdi