Okullarda örtü yasağı: Fransa’nın İslam’la savaşının yeni adımı

Daha yakın zamanda ırkçılık ve ayrımcılık yüzünden Müslüman göçmen gençlerin kitlesel protestolarına maruz kalan Fransa’nın akıllanmaya niyeti yok..

HAKSÖZ HABER

Fransa’da yeni ders yılı Müslüman kızların başlarını ve vücutlarının üst kısımlarını örttükleri abiye yasağı ile başladı. Fransa eğitim Bakanlığı okullarda dini aidiyeti çağrıştırdığı gerekçesiyle Müslüman kız öğrencilerin bundan böyle geniş örtüler takamayacakları kararı aldı.

Bu karar doğal olarak Müslümanların tepkisini çekti. Daha geçen ay yaşanan şiddet dolu protestolardan Fransız hükümetinin hiçbir şekilde ders almadığı görülüyor. Kendilerini her açıdan ayrımcılığa maruz hisseden Müslüman göçmen nüfusun bu kararı nasıl yorumlayacağı bir sır değil.

Öte yandan Fransız kamuoyunun yasağa dair değerlendirmesi de ilginç. Her türlü sapkınlığın fütursuzca sergilendiği ve destek gördüğü bir atmosferde Müslüman kızların inançlarına bağlılık göstermeleri Fransızlar tarafından laikliğin çiğnenmesi ve kamu düzeninin bozulması şeklinde değerlendiriliyor. Yapılan bir ankette ülke genelinde sadece yüzde 23 lük bir kesimin Müslüman öğrencilerin kıyafetine müdahaleye karşı çıktığı görülüyordu.

Sözde özgürlüklerden yana ve ırkçılığa karşı olduğu düşünülen sol kesimde bile Müslümanlara yönelik bu dayatmacılık sempati ile karşılanıyor. Nitekim sol seçmenin % 60 tan fazlasının yasağı desteklediğine dair kamuoyu araştırmaları mevcut.

Sonuç itibariyle Fransız züppelerinin Müslüman kızların ne giyeceklerini belirleme hakkına sahip olduklarına dair kanaatleri çok ilginç. Açık bir dayatma ve tahammülsüzlük yansıması olan bu manzara Fransız aydınlanma ve laiklik anlayışının ne ölçüde despotik bir mahiyet taşıdığını ortaya koyuyor.

Dünya Haberleri

Fransa'daki Müslümanların üçte biri ayrımcılığa uğradığını söylüyor
İzlanda'da Gazze'ye grafitili destek
Trump'tan Venezuela'ya yeni tehdit: Yakında karadan da saldırılara başlayacağız
Trump, ABD'de yaşayan Somalili göçmenleri hedef almaya devam ediyor
Avrupalıların yarısı Trump'ı "Avrupa düşmanı" olarak görüyor