Mehmet Niyazi Kasapoğlu Hoca defnedildi

Karadeniz medreselerinin son temsilcilerinden Mehmet Niyazi Kasapoğlu Hoca, Samsun’un Terme ilçesinden defnedildi.

HAKSÖZ HABER

Karadeniz’de yüzlerce hafızın yetişmesine vesile olan isimlerden Mehmet Niyazi Kasapoğlu geçtiğimiz gün rahmetli oldu. Bugün cenaze defni gerçekleştirilen Kasapoğlu, Müslümanların ibadetlerinin dahi yasaklandığı yıllarda zor şartlar altında Kur’an talebeleri yetiştirmiş bir hocaydı.

Anadolu’nun, batıl kuşatmalara karşı yüzü Müslüman hasletlere dönük bir coğrafya olmasında Niyazi Kasapoğlu Hoca gibi isimlerin çok fazla emeği var. Türkiye’nin yasak ve kıtlık yıllarını en yoğun bir şekilde yaşadığı dönemde sadece rıza-i İlahi için yollara düşüp talebe bulan ve onların sadece eğitim değil birçok sıkıntısıyla ilgilenen Kur’an hocalarının emekleri ödenmez.

Mehmet Niyazi Kasapoğlu kimdir?

1941 yılında Trabzon Çaykara’da dünyaya gelen Kasapoğlu’nun annesi de Kur’an hocasıydı. Annesi mahallenin kadınlarına Kur’an okuturken, babası da aynı şekilde insanlara dini tebliğ eden bir nevi vaizdi. Karadeniz’in meşhur hocaları olan Mehmet Aşıkkutlu ve Hacı Hasan Yavuz hocalardan ders aldı. Bu yönüyle Niyazi Kasaploğlu’nun da Karadeniz medreseleri geleneğine bağlı olduğunu söylemek mümkündür.

Demir hafız’ olarak nitelenen ve aynı anda üç talebeyi birden dinleyebilen hocalardan olan Niyazi Kasapoğlu oldukça mütevazi bir hayat yaşadı. Sadece yetiştirebildiği kadar Kur’an talebesi yetiştirmeye gayret eden Kasapoğlu Hoca, talebelerinin anlattığına göre sorumlu olduğu kurslara getirilen yemeklerden bile yemez bunu kendi geliri ile karşılamaya dikkat ederdi.

İnna Lillâhi ve İnnâ İleyhi Raciûn

Mehmet Niyazi Hoca’nın Kitab-ı Kerim’e adadığı hayatı rahmeti Rahman’a kavuşarak son buldu. Haksöz camiası olarak kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz…


Hoca'nın hayatı hakkında detaylı bilgi için: https://www.dinkulturuatolyesi.com/destansi-bir-hayat-hafiz-mehmet-niyazi-kasapoglu-vefat-etti-doc-dr-ahmet-capku-kumru/

Biyografiler Haberleri

Ömrü Ayasofya mücadelesiyle geçti
Suriyeli alim Isam El-Attar ardında onurlu bir örneklik bıraktı!
Ümmetin derdiyle dertlenen bir alim: Abdülmecid Zindani
Muhammed Faris: “Uzaydan dünyaya bakınca sınırlar gözükmüyor…”
Kutlu direnişin lideri Şeyh Ahmed Yasin'in şehadetinin 20. yıldönümü