Kanada Başbakanı, Filistin Devleti'ni tanıma niyetini yineledi

Kanada Başbakanı Mark Carney, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu öncesinde, Filistin Devleti'ni tanıma niyetlerini bir kez daha dile getirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron başkanlığında Mısır, Ürdün, Katar, İngiltere liderleriyle düzenlenen Orta Doğu konulu toplantı sonrası Carney'in ofisinden açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Başbakan Carney, bu ay sonunda yapılacak 80. BM Genel Kurulu toplantıları öncesi, Filistin Devleti'ni tanıma niyetini bir kez daha dile getirdi. Bu niyet, 2026'da Hamas'ın hiçbir rol almayacağı genel seçim düzenlenmesi, gerekli reformların yapılması ve Filistin Devleti'nin silahsızlandırılmasına dayalı." ifadelerine yer verildi.

Carney'in toplantı esnasında İsrail saldırıları sonrası Katar ile dayanışma mesajı da verdiğine işaret edilen açıklamada, söz konusu saldırının Katar'ın egemenliğini ihlal ettiği ve bölgede çatışma riskini artırdığı vurgulandı.

Açıklamada, Carney'in iki devletli çözüme desteğini bir kez daha vurguladığı kaydedildi.

Açıklamaya göre, toplantıda liderler, bölgede barış ve güvenliği artırma, kalıcı ateşkes, tüm esirlerin salıverilmesi, Hamas'ın silahsızlandırılması ve Filistinli sivillere hayati yardımın ulaştırılması konularında mutabık kaldı.

Dünya Haberleri

İngiltere Başbakanı Starmer, zorunlu evlat edindirme programı nedeniyle özür diledi
Almanya'da AfD kongresine karşı eylem yapanlara polis, biber gazı ve cop kullandı
St. Petersburg’daki petrol terminaline İHA saldırısı düzenlendi
Venezuela Geçici Devlet Başkanı Rodriguez, Türkiye arama kurtarma ekiplerine kahramanlık nişanı verdi
Putin, Ukrayna'nın askeri sanayisine saldırmaya devam edeceklerini bildirdi