“Hangi Cinayet Şebekesiyle Komşu Olmalıyız?”

Türkiye’nin ya Esed rejimi ya da PKK/PYD ile komşu olmak zorunda olduğuna ilişkin hezeyanları ele aldığı bugünkü yazısında Kenan Alpay, halkın tercihinin ne olabileceğini kimsenin dikkate almadığından dem vuruyor.

Kenan Alpay’ın yorumu:

Türkiye’nin Afrin’e yönelik askeri operasyonu kimi dost kimi düşman devletler eliyle epeyce geciktirildi fakat engellenemedi. Zeytin Dalı ile Türkiye bütün risklere rağmen mevcut tehdide oranla küçük fakat oldukça stratejik bir bölgeden sahaya giriş yaptı. Zeytin Dalı’nın Fırat Kalkanı’yla elde edilen kazanımları korumak hatta daha ileri, daha derin ve kalıcı çözümler üretmek gibi plan ve pratikleri olmak zorunda. Fakat Amerika kadar Rusya’nın, PKK/PYD kadar İran-Esed rejimi bloğunun da bu plan ve pratikleri bozuma uğratmak üzere seferber olduğu gerçeğini göz önünde tutularak.

Harekât öncesinde diplomatik mahfillerde yüksek ve sert tonlarda yankılanan “asla, sakın ha, kesinlikle uzak durun, bedeli ağır olur!” türü ikazlar kısa sürede enteresan bir değişim geçirdi. Bu kez harekâtın kapsamı için “sınırlı ve kısa sürede bitmeli” çağrıları devreye girdi. Değil Fırat’ın doğusuna Türkiye’nin 40 km güneyinde en vahşice katliam ve tehcirlerle PKK/PYD’ye bir ileri karakol gibi tahkim edilen Münbiç’e bile yan bakmaması gerektiği beyan edildi. Trump-Erdoğan görüşmesinin ardından Amerika “Afrin’e bir şeyler yaptınız neyse ama ötesine hiçbir şartta müsaade etmeyiz” modunda kararlı bir politik ve askeri duruş sergileme yönünde adımlar atıyor.

(...)

Yazının devamı için tıklayın: Hangi Cinayet Şebekesiyle Komşu Olmalıyız?

Yorum Analiz Haberleri

Suriyeli muhacirlere cahiliye hukuku mu?
Birzeit Üniversitesi öğrencileri, Alman büyükelçisini üniversiteden kovdu
Arap milliyetçiliğinin hiçbir soruna çare olmadığı gerçeği...
Kampüs intifadası üniversite mabedini yıkarken…
Özgürlük Filosu ne durumda?