“Günde bir kadeh şarap kalbe faydalı” efsanesi çürütüldü

Amerikalı bilim insanları ölçülü düzeyde alkol tüketiminin kalp sağlığına faydası olabileceğine dair tartışmalara son noktayı koydu.

Yapılan yeni bir kapsamlı araştırmaya göre günde bir kadeh şarap ya da bir bardak bira içmenin kalp sağlığına iyi geldiği inanışı doğru olmaktan uzak.

Massachusetts Genel Hastanesi, Massachussetts Teknoloji Enstitüsü and Harvard Üniversitesi'nden araştırmacılar alkol tüketiminin kalp sağlığını olumsuz etkilediğini ve bu etkinin alkol tüketimine bağlı olarak arttığını ortaya çıkardı.

Araştırma yaş ortalaması 57, haftalık ortalama alkol tüketimi 9,2 ünite olan 371 463 kişi üzerinde yapıldı. Araştırmadaki verilerin hepsi İngiltere'deki Biyobankası olarak bilinen ve derinlemesine genetik ve sağlık bilgisi toplayan biyometrik veritabanı ve araştırma kaynağından elde edildi.

Çalışmada kadınların ve erkeklerin alkol alışkanlıklarına bağlı olarak kendilerini potansiyel olarak yüksek kalp ve damar hastalığı riskine maruz bıraktıkları anlaşıldı. Her iki cinste de ortalama olarak günde en fazla bir bardak, yani haftada 0 ila 7 ünite alkol tüketenlerde risk oranında küçük artışlar tespit edildi. Öte yandan haftada 7 ila 14 ünite alkol tüketenlerde bu riskin epeyce arttığı ve haftada 21 üniteden fazla tüketenlerde ise çok daha büyük olduğu görüldü.

Bu bulgular ABD'deki mevcut "düşük riskli" önerilerin bile kalp rahatsızlığı tehlikesini arttırdığını ortaya koydu. Amerikan Tarım Bakanlığı'na göre halen erkeklerde günde iki üniteden az, kadınlarda ise bir üniteden az alkol tüketmenin kalp rahatsızlığı yaratma riski düşük olarak kabul ediliyor.

Sağlık Haberleri

Plastik kirliliğine en çok sebep olan markalar Coca Cola ve PepsiCo
Hatay'da 2 mahalle karantinaya alındı
Hastaneden randevu alıp gitmeyenlere yeni tedbirler geliyor
İki ilaç şirketine milyonluk ceza
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Linç kültürü sosyal medya ile küreselleşti!