Filistin, Tek Oya Kaldı

BM'ye tam üye olmak için BM Güvenlik Konseyi'ne başvuran Filistin, hedefine ulaşmak için tek oya kaldığını açıkladı.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki, Filistin’in devlet olarak Birleşmiş Milletler tarafından tanınması teklifine Güvenlik Konseyi’nden sekiz ülkenin olumlu oy kullanacağını açıkladı.

Ramallah’ta dün açıklama yapan Bakan El Maliki, Nijerya ve Gabon’dan da teminat aldıklarını, bu iki ülkenin de devlet olarak tanınmaları için desteklediğini söyleyek “Sekiz ülkeden garanti aldık, dokuzuncu ve onuncu ülkeyi ikna etmeye çok çalışıyoruz. Bosna, Kolombiya ve Portekiz’le görüşüyoruz” dedi.

Mahmud Abbas, dokuzuncu ülkeyi garantilemek için ekim ayında Kolombiya, Portekiz, Honduras ve Dominik Cumhuriyeti’ni ziyaret edecek.

Filistin’in girişimini destekleyen Güvenlik Konseyi ülkeleri Rusya, Çin, Hindistan, Güney Afrika, Brezilya, Lübnan, Nijerya ve Gabon.

Filistin’in başvurusunun kabulü için Konseyde 9 üyenin “Evet” oyu kullanması ve daimi üyelerden hiçbirinin veto etmemesi gerekiyor.

Ancak daimi üye ABD, veto oyunu kullanacağını açıklamıştı. ABD, kendi vetolarına gerek kalmadan Filistin’in başvurusuna 9 “Evet” çıkmasını engellemeye çalışıyor.

Filistinliler ABD veto etse de, dokuz ülkeden destek alıp Güvenlik Konseyi’nde çoğunluğu sağlayarak en azından diplomatik zafer kazanmayı istiyor. Filistin’in üyelik başvurusu, bugün toplantı yapacak komiteye sevk edildi.

Filistin Haberleri

Siyonist katiller, Gazze’deki evleri patlayıcılarla tuzaklıyor
Siyonistler, UCM’nin “gizli tutuklama kararı” çıkarmasından endişe ediyor
İşgal güçleri Refah'ta sivillerin yaşadığı evi vurdu
Filistin Esirler Cemiyeti: İsrail hapishanelerinden serbest bırakılanların çoğu sağlık sorunu yaşıyor
Gazze halkı kirli suları içmek zorunda kalıyor