Eleştiri İlacını Ama ile Yok Etmemeli!

Musa Üzer, Hayrettin Karaman'ın Yeni Şafak gazetesinde yayınlanan “İktidar tenkit edilir ama…” başlıklı yazısı üzerinden "Eleştiri Kültürü"nü değerlendiriyor.

MUSA ÜZER / HAKSÖZ HABER

Hayrettin Karaman “İktidar tenkit edilir ama…” başlıklı yazısında usule ilişkin bazı hatırlatmalarda bulunuyor. İktidara toz kondurmayan ve bu pozisyonu korumaya çalışmanın iktidardan kendisi veya grubu adına menfaatlenen kişilere ait bir davranış olduğunu belirten Karaman Hoca, samimi ve yapıcı tenkidin iktidarı destekleme anlamına geldiğini belirtiyor.

İktidar eleştirisinde usuli hatırlatmaları “ama” başlığıyla açan Hayrettin Karaman, iktidarın hata ve kusuru vuku bulduğunda öncelikle doğrudan kendilerine ulaşılması ve doğru olanın söylenmesi gerektiğini hatırlatıyor. İlkesel olarak Karaman Hoca doğru söylüyor. Sorunlar birinci dereceden muhataplarına söylenmeli. Lakin burada bazı problemler karşımıza çıkıyor. Birincisi, iktidar sahiplerine yani daha düne kadar “mahallenin mütevazi sakinlerine” ulaşmak o kadar kolay değil. Kısa zamanda devletlu olmayı çok sevmiş olacaklar ki bir sürü engel çıkartabilirler ulaşmak için. Diyelim ki ulaştınız; peki eleştiri dinlemeye açık olduklarını nereden çıkarıyorsunuz? Yıkama, yağlama, goygoyculuk hizmetlerinin yaygın ve sistematik verildiği mevcut iktidar ilişkileri kültürüne zıt bir şekilde hizmet kalitesine gölge düşürecek eleştirileri serdetmek “ağızlarının tadını bozma” anlamına gelecektir.

Yazının Devamı >>>

Yorum Analiz Haberleri

Nefretin Çatallı Dili Kurusun!
ABD üniversiteleri ayaklanırken Türkiye ne yapıyor?
"Müslüman” öğrencilerin ABD’yi sarsan eylemleri
“Vatandaş Türkçe Konuş” dayatmasından Arapça tabela yasağına CHP
İsrail'e yönelik bir yeryüzü itirazı!