Dış politikada ‘ulusal çıkar’ı tek ölçü edinenlerin çelişkileri

“Milli menfaat/ulusal çıkar her türlü kapıyı açan maymuncuk gibi bir şey, bir tür sihirli değnek adeta.”

Kenan Alpay, “ulusal çıkar / milli menfaat”i dış politikada tek geçerli ölçü olarak dillendiren yaklaşımı değerlendirdiği yazısında, bunun bünyesinde barındırdığı çelişkilere dikkatleri çekiyor.

“Efendim ‘dış politika çıkarlar üzerine yapılır’mış. Başka türlüsü de mümkün değilmiş. Çıkar merkezli hareket etmek esasmış. ‘Milli menfaat/ulusal çıkar’ deyince akan sular dururmuş, iktidarı ve muhalefetiyle, zenginiyle fakiriyle herkes aynı çizgide hizalanırmış. Milli menfaat/ulusal çıkar her türlü kapıyı açan maymuncuk gibi bir şey, bir tür sihirli değnek adeta. Bu mantığı bir kez baştan kabul edince silsile halinde her ülke ve olay için otomatik olarak devreye girecek diplomatik yol haritası sökün ediyor kolayca.” diyen Kenan Alpay, bu yaklaşımın bünyesinde barındırdığı çelişkileri şu sorularla ortaya koyuyor:

“Ulusal çıkar merkezli, milli menfaat odaklı hareket etmek en mantıklı ve faydalı yolsa neden Amerika, İngiltere, Rusya, İsrail veya başka bir devleti sömürgecilikle, emperyalizmle, askeri darbeleri desteklemekle, bağımlılık ilişkisi yaratmakla suçlayıp kınıyoruz ki? Amerika’nın milli menfaatleri PKK-PYD’yi bölgede lejyon gibi kullanıp garnizon devleti kurdurarak Türkiye’yi yıpratmak ve çevrelemekse neden Amerikalılar bu yolu kullanmasınlar? Rusya’nın ulusal çıkarları bir taraftan Esed’i tahkim edip diğer taraftan PKK-PYD’yi Amerika’nın elinden alıp Türkiye’ye karşı daha etkili kullanmayı hesaplıyorsa bu çarpık mantıkla nasıl itiraz edilebilir ki?”

Kenan Alpay’ın “Klişelerle Aydınlanan, Polemiklerle İlerleyen İlk Toplum Olacağız” başlıklı yazısının tam metni >>>

Yorum Analiz Haberleri

Bir avuç köpek lobisini de toplayıp rehabilite etmek lazım
“Sizi rahatsız mı ediyor?”
Kapitalizmin insanı ve hakikati yok ediş serüveni
Gazze yanarken Hac ve Umre
Filistin, bedenen vuruldukça, ruhlarda istihkam oluyor