Cerablus'ta Direniş ile Yaşam Arasında Kurulan Tiyatro Kulübü

Cerablus'ta sokaklar, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında temizlendikten sonra tiyatro kulübü kuran ÖSO mensuplarının sesleriyle yankılanıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından IŞİD'den temizlenen Cerablus'ta hayat normale dönüyor.

Okulların onarıldığı, sağlık hizmetlerinin verildiği ilçede, şiddetin izleri de bir bir siliniyor. Türkiye'den Cerablus'a dönen Suriyelileri kapıda karşılayıp ulaşmak istedikleri yerlere gitmelerine destek veren ÖSO, şimdi de kurduğu tiyatro topluluğuyla halkın karşısına farklı bir kimlikle çıkıyor.

ÖSO bünyesindeki 10 asker tarafından kısıtlı imkanlarla kurulan tiyatro ekibi, gösterilerini kısıtlı imkanlarla kent meydanında sergiliyor. Tahta parçalarından sahne kuran, halı, kilim, karton ve sandalyelerle dekor yapan askerlerin ilk gösterisine yüzlerce Cerabluslu ilgi gösterdi. Kadın ve çocukların ağırlıklı olarak takip ettiği tiyatro gösterisini bazıları daha rahat izleyebilmek için evlerin çatılarına ve balkonlara çıktı.

İlk gösterimde birlik mesajı verildi

Tiyatro sahnesinde görev alan askerlerden Yunus Cuma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cerablus'u yaşanabilir hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Bu kapsamda tiyatro ve sinemaya meraklı bazı silah arkadaşlarıyla tiyatro kulübü kurduklarını anlatan Cuma, 10 günde bir halkın karşısı tiyatroyla çıkmayı arzuladıklarını belirtti.

İlk gösterimlerine beklentilerinden fazla ilgi olduğunu vurgulayan Cuma, şunları kaydetti:

"Bizim için sahne deneyimi oldu. İnşallah bundan sonrakiler çok daha iyi olacak. İlk gösterimde, DEAŞ'in bölgede yaptığı eziyeti, bölgemizdeki acı olayları farklı dille aktarmaya çalıştık. Daha sonra da yaşadığımız sıkıntıları birlik ve beraberlikle daha kolay aşabileceğimizi aktarmaya çalıştık."

Kültür Sanat Haberleri

'İslam bilim tarihi'ne kısa bir yolculuk
Genç Birikim dergisinin Haziran 2026 sayısı çıktı
Anadolu Ajansı "Filistin Sözlüğü" kitabı hazırladı
Umran dergisinin Haziran sayısı çıktı
15 yıllık hasretin ardından: Hac üzerine izlenimler