BM esrarı, eroin gibi narkotik maddeler listesinden çıkardı

Birleşmiş Milletler, esrarın tıbbi amaçlı kullanılması için eroin gibi narkotik maddeler sınıfından çıkarılmasını onayladı.

53 ülkeden oluşan BM Uyuşturucu Maddeler Komisyonu, Dünya Sağlık Örgütünün tavsiyeleri üzerine esrar ve türevlerinin sınıflandırılmasını gözden geçirdi. DSÖ, esrarın Uyuşturucu Maddelere Dair 1961 Tek Sözleşmesi'nin 5'nolu cetvelinden çıkarılmasını salık vermişti.

Karar, üye ülkeler için bağlayıcı nitelikte olmasa dahi yasamada uluslararası sözleşmeler referans alındığından, uyuşturucu maddelerle ilgili mevcut kuralların güncelliğini yitirdiğini savunanlar için sembolik bir zafer sayılıyor. Konunun uzmanlarına göre, BM kararı narkotik ile ilgili kontrollerin gevşetileceği anlamına gelmiyor. Pratikte esrarın nasıl sınıflandırılacağı hususunda son söz yine ulusal yönetimlerde olacak.

DSÖ kenevir ile ilgili önerilerini 2018 yılında gündeme getirse dahi ülkeler arasındaki fikir ayrılığı konunun tartışılıp oylanmasını geciktirdi. ABD ve Avrupa ülkeleri DSÖ'nün teklifini desteklerken Rusya, Çin, Mısır, Nijerya ve Pakistan karşı çıkmıştı.

Kenevir, 5 nolu cetvelden daha az tehlikeli görülen maddelerin sıralandığı 1 nolu cetvele alınırken, tetrahidrokannabinol (THC) gibi maddelerin bu sınıfa düşürülme teklifine onay çıkmadı.

The New York Times'a konuşan uluslararası kenevir danışmanlık grubu Global C'nin direktörü Jessica Steinberg, BM'nin kararıyla bilimsel araştırmaların yolunun açılacağından umutlu. (Euronews)

Dünya Haberleri

Guterres: ABD-İsrail ile İran arasındaki savaş kontrolden çıktı
Almanya: Fiyatları yeniden kontrol altına almanın en iyi yolu İran'daki savaşın sona ermesi
ABD'lilerin çoğuna göre İran'a yönelik saldırılar "aşırı"
AB ülkelerine iltica başvuruları 2025'te yüzde 27 azaldı
Senatör Sanders, İran'a yönelik saldırılar için 200 milyar dolarlık ek bütçe talebini desteklemeyecek