AYM seçim kanunu için karar verecek

Seçim ve Siyasi Partiler Yasası için AYM nihai kararını çarşamba günü verecek. Yüksek mahkeme Seçim ve Siyasi Partiler Yasası’nda yapılan değişikliklerin dört maddesine ilişkin CHP’nin yaptığı iptal başvurusunu karara bağlanacak.

AK Parti ve MHP’nin ortak imzasıyla Meclis’e sunduğu teklif 31 Mart’ta kabul edilmiş ve 6 Nisan 2022’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişikliğinde, ittifak partilerinin milletvekillerinin hesaplanma sisteminde değişiklik yapılmış ve bir önceki seçimde uygulanan ittifakların oylarının birlikte sayılması uygulaması kaldırılmıştı.

Yasa ile il ve ilçe seçim kurullarında 'en kıdemli hakimin görev alması zorunluluğu kaldırılmış ve kura ile belirlenmesi yönünde düzenleme yapılmıştı. Yasada yapılan düzenleme ile cumhurbaşkanının propaganda döneminde uygulanması gereken seçim yasaklarından muaf tutuluyor.

CHP DÖRT MADDENİN İPTALİNİ İSTİYOR

CHP grubu, yasanın seçim kurullarını düzenleyen 5 ve 6’ncı maddeleri ile seçim kurullarının 3 ay içerisinde yenilenmesini öngören maddeleri ile cumhurbaşkanını propaganda yasakları dışında tutan dört maddesinin anayasaya aykırı olduğunu ileri sürerek iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. CHP ayrıca bu dört maddenin yürürlüğünün durdurulması talep etti. Anayasa Mahkemesi, CHP’nin iptal başvurusunu 28 Eylül Çarşamba günü görüşerek karar bağlayacak.

“SEÇİM GÜVENLİĞİ İLKELERİNE ZARAR VERİYOR” İDDİASI

CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı iptal başvurusunda şu görüşlere yer verildi:

“7393 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 5, 6, 11 ve 12’nci maddeleriyle 298 sayılı Kanun’da yapılan değişiklikler (il ve ilçe seçim kurullarında görev alan hakimlerin kıdem esası yerine ad çekme usulüyle belirlenmesi ve mevcut kurulların üç ay içinde getirilen değişikliğe istinaden yeniden teşekkül ettirilmesi ile Cumhurbaşkanı için öngörülen propaganda yasaklarında hukuki boşluk oluşturulması) başta demokratik hukuk devleti ve seçim güvenliği ilkeleri olmak üzere; Anayasa’nın 2, 5, 11, 13, 14, 17, 36, 37, 67, 68, 79, 138’inci maddelerine aykırı olması sebebiyle; telafisi imkansız zararlar ortaya çıkacağı için, iptal davası sonuçlanıncaya kadar ivedilikle yürürlüklerinin durdurulmasına ve iptallerine karar verilmesi talep edilmektedir.”

Haber Haberleri

Bursa'da sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan 3 çocuktan 2'si yaralandı
YSK, kesin seçim sonuçlarını 6 Mayıs'ta açıklayacak
AK Partili Hatay Büyükşehir Belediyesi Tanju Özcan’a mı özeniyor?
"Türkiye, Güney Afrika'nın açtığı davaya müdahil olacak"
Sinan Ateş cinayetine karışan kuryeden ‘görev tamam’ pozu