Amerika’dan Türkiye'ye S-400 tehdidi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini test etmesinin ardından yaptığı açıklamada, sistemin aktive edilmesi halinde Türkiye'ye "potansiyel ciddi sonuçları" olacağı tehdidinde bulundu.

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400'ler yaklaşık üç hafta önce test atışları için Sinop'a gönderilmişti. Dün füze atış testleri yapılan S-400'lerle alakalı ABD'den tehditvari bir açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, S-400 gibi Rus askeri sistemlerinin satın alınmasının kabul edilemez olduğu bildirildi. Açıklamada, Türkiye ile güvenlik ilişkileri bakımından S-400 hava savunma sisteminin kullanılmasının "potansiyel ciddi sonuçları" olacağı ikazında bulunuldu.

"TÜRKİYE'Yİ SERT BİR ŞEKİLDE KINAYACAĞIZ"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus'un yaptığı açıklamada, "S-400 sisteminin test edildiği doğrulanırsa Türkiye'yi, NATO müttefiki ve ABD'nin stratejik ortağı olarak sorumluluklarına aykırı davranması nedeniyle sert bir şekilde kınayacağız" denildi.

Türkiye Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemini dün Karadeniz'de test etmişti. Sinop'ta kaydedilen bir videoda füze ateşlendikten sonra gökyüzünde dumanların oluştuğu görüldü.

ABD DAHA ÖNCE DE TEHDİT ETMİŞTİ

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın almasına karşı çıkan Amerika Birleşik Devletleri, bu sistemin NATO sistemleriyle uygun olmadığını gerekçe göstererek Ankara'yı daha önce de pek çok kez tehdit etmişti.

Türkiye'nin S-400'lerden vazgeçmemesinin ardından ABD, Türkiye'yi F-35 savaş uçakları programından çıkarmış ve Türkiye'yi S-400'leri aktive etmesi halinde yaptırımlarla tehdit etmişti. Senato'da kabul edilen yaptırım kararı, ABD Başkanı Donald Trump'ın imzasını bekliyor.

Türkiye ve Rusya, 2 milyar 500 milyon dolarlık S-400 anlaşmasını 2017'de imzalamış, sistemlerin sevkiyatı Temmuz 2019'da başlamıştı.

Dünya Haberleri

UNICEF'ten Gazze'ye acil yakıt sağlanması çağrısı
Almanya'da AfD etrafındaki aşırı sağ tartışmaları ne gösteriyor?
ABD'li polisler Filistin'e destek kampını dağıttı!
İtalya'da Müslümanların namaz kılacak ibadethanesi yok
İsviçre'de Filistin'e destek gösterileri üniversitelere yayılmaya devam ediyor