ABD'den Türkiye'ye Dokunulmazlık Tepkisi

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “100'den fazla milletvekilinin meclis dokunulmazlığını kaldıracak anayasa değişikliğinin, Türkiye genelinde ifade özgürlüğü üzerinde dondurucu bir etkisi olmasından endişe duymaktadır” ifadesi kullanıldı.

AB'nin ardından ABD de dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğine tepki gösterdi. ABD Ankara Büyükelçiliği, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner'ın yazılı açıklamasını Twitter hesabından yayımladı.

DHA’nın naklettiği açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye parlamentosu tarafından 20 Mayıs 2016'da kabul edilen ve 100'den fazla milletvekilinin meclis dokunulmazlığını kaldıracak anayasa değişikliğinin, Türkiye genelinde ifade özgürlüğü üzerinde dondurucu bir etkisi olmasından endişe duymaktadır. Söz konusu mevzuatın, bir sonraki aşamada Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na gönderileceği anlaşılmaktadır.

Kanunlar önünde eşitlik, demokratik toplumların ortak prensibidir. Ancak, siyasi söylemde bulunma özgürlüğünün, söylenenler pek çok kişi tarafından tartışmalı ve rahatsızlık verici bulunsa dahi, her birey için korunması gereken bir husus olduğuna güçlü şekilde inanmaktayız. Bu durum, bir ülkenin vatandaşlarının seçilmiş temsilcilerinin söylemlerine ilişkin ise özellikle önem taşımaktadır.

Öngörülen bu yasal değişikliğe ilişkin gelişmeleri yakından takip etmekteyiz. Bu değişiklik, siyasi tartışma alanının daralması sonucunu doğurursa, Türkiye demokrasisinin kalitesini düşürecektir."

Dün dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğine tepki gösteren AB'nin açıklamasında da çok sayıda milletvekili için dokunulmazlıkların kaldırılmasına izin verilmesinin "ciddi endişe kaynağı" olduğu ifade edilmişti.

Dünya Haberleri

Fransa'da 27 milletvekili, hükümeti Filistin devletini tanımaya çağırdı
İngiltere'deki SOAS Üniversitesi de Filistin'e destek eylemlerine katıldı
Berlin'de Hür Üniversitesi'nde Filistin’e destek eylemi
Kenya'daki sellerde 238 kişi hayatını kaybetti
IOM: Dünya genelinde tahminen 281 milyon uluslararası göçmen bulunuyor