1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUUDİ ARABİSTAN

  4. Selman el-Avde İçin Serbest Bırakılma İşareti mi?
Selman el-Avde İçin Serbest Bırakılma İşareti mi?

Selman el-Avde İçin Serbest Bırakılma İşareti mi?

Suud yönetiminin idam edebileceğinden endişe duyulan Selman el-Avde’nin oğlu babasının acilen mahkemeye çıkarılacağını öğrendiklerini duyurdu.

19 Eylül 2019 Perşembe 16:54A+A-

HAKSÖZ-HABER

Bir süredir hakkında idam cezası verilebileceği endişesi duyulan Suudi Arabistanlı alim Selman el-Avde’nin oğlu Çarşamba günü aldıkları telefonla babasının acil bir yargılanma için Riyad’a transfer edildiğini öğrendiklerini açıkladı.

61 yaşındaki Selam el-Avde 2017 Eylül’ünde Suudi Arabistan ile Katar arasındaki gerilimin dostane bir şekilde çözülmesi gerektiğine dair tweetinden sonra tutuklanmıştı.

Oğlu yaptığı açıklamada “Bugün ailemize hapishane idaresinden sürpriz bir telefon geldi. Normalde yargılanmasına daha bir aydan fazla zaman olmasına rağmen babamın acilen Riyad’a transfer edildiği bildirildi. Yakın bir zamanda serbest bırakılacağı ümidi doğdu.” şeklinde açıklama yaptı.

Daha önce Selman el-Avde’nin Temmuz ayında yargılanmasına başlanacağı açıklanmış bilahare mahkemenin Kasım’a ertelendiği duyurulmuştu.

Suudlu alim savcılık tarafından terörizmle irtibatlı tam 37 suçlamayla karşı karşıya. Bunlar arasında İhvan-ı Müslimin ile Avrupa Fetva ve Araştırma Konseyi gibi uluslararası İslami organizasyonlarla irtibat da var. Selman el-Avde’nin ayrıca cezaevlerinde zalimlik yapıldığına dair eleştirileri ve hükümet icraatlarına karşı alaycı bir dil kullanmak gibi suçları da mevcut. Üçüncü olarak da el-Avde hakkında Katar devleti ve emir ailesi ile irtibat içinde olma suçlaması yer almakta.

Ailesi tüm bu ithamları reddederken, Af Örgütü yargılamanın bütünüyle siyasi olduğunu ifade ediyor.

Mayıs ayında Suudi yetkililerin Avde ile birlikte Awad el-Qarni ve Ali el-Ömeri adlı iki alimi de idam edebilecekleri gündeme gelmişti. ABD Başkanı Donald Trump’un damadı Jared Kushner’in veliaht prens ile bir telefon konuşması yaparak idamlar konusunu yeniden düşünmeleri gerektiğini söylediği gündeme gelmişti.

Bu yazı Hasan Soylu tarafından Middleeasteye.net sitesinden çevrilmiştir.

HABERE YORUM KAT