1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. 'Seçimleri Hamas Kazanacak'
'Seçimleri Hamas Kazanacak'

'Seçimleri Hamas Kazanacak'

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Hamas ve Fetih ortak bir hükümet kurarsa, bundan altı ay sonra yapılması planlanan seçimlerde Hamas'ın hem Gazze’de hem de Batı Şeria’da kazanacağını söyledi.

25 Nisan 2014 Cuma 16:32A+A-

İsrail resmi radyosuna konuşan Lieberman, ortada Fetih ile Hamas arasında ortak bir hükümet kurmak üzere bir anlaşma olduğu sürece Filistin Yönetimi ile İsrail arasında bir anlaşma sağlanmasının imkansız olduğunu söyledi.

Lieberman, Fetih ve Hamas uzlaşmasını kınadığı konuşmada "İsrail’i tanımayan  bir örgütten talimat alan hükümeti hiçbir zaman kabul etmiyoruz, tanımıyoruz. İsrail’in bu şekilde Filistinlilerle anlaşma yapması mümkün değil." ifadesini kullandı. 

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’ı eleştiren Lieberman, Hamas 'klasik terör' uygularken, Abbas’ın 'siyasi terör' yaptığını ifade etti.

Filistin ile İsrail arasında barış anlaşması sağlamak için İsrail’e uygulanan uluslararası baskının devam edebileceğini söyleyen Lieberman, İsrail’in  Filistin Yönetimi ile Perşembe günü gerçekleşmesi planlanan toplantıyı iptal etme kararında ABD’den destek aldığını belirtti.

İsrail’den uzlaşma tepkisi

Hamas ile Fetih’in ortak hükümet kurulmasını öngören anlaşmasının ardından İsrail, Filistin ile barış müzakerelerini askıya aldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mahmut Abbas ve Fetih Hareketi’nin Hamas ile anlaşmasını kınadı. Netanyahu, "Mahmud Abbas'ın Hamas'la yaptığı anlaşmayı bozmak için hâlâ zamanı var. Umuyorum ki bunu yapacaktır. İsrail 'gerçek' barış müzakerelerine devam etmeye hazır" dedi.

İsrail Başbakanlığı Sözcüsü Ofer Gendelman, "Bakanlar Kurulu, İsrail hükümetinin, İsrail'i yok etme çağrısı yapan Hamas'ı bünyesinde barındıran bir Filistin yönetimiyle asla müzakere etmeme kararı aldı" dedi.

İsrail'in, Filistin Yönetimi'nin "tek taraflı" olarak aldığı kararlara karşılık vereceğini kaydeden Gendelman, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, "İsrail'in barış müzakereleri için çaba harcadığı bu dönemde, Mahmud Abbas ve Hamas arasında anlaşma sağlanması, Filistin tarafının görüşmeleri bir adım öteye taşımayı reddetmeye devam ettiğinin göstergesidir" ifadelerini kullandı.

Altı saatlik bir güvenlik toplantısı yapan İsrail hükümeti, Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi’ne karşı başka adımlar da atmaya hazırlanıyor. Bu önlemler arasında ekonomik yaptırımlar da var.

Çarşamba günü Gazze’de biraraya gelen Hamas ile Fetih yetkilileri ortak hükümet kurma konusunda anlaşmışlardı. Anlaşmaya göre hükümetin beş hafta içinde kurulması bekleniyor. Hükümet kurulduktan altı ay sonra ise parlamento seçimlerinin yapılması planlanıyor.

(Al Jazeera ve AA)

HABERE YORUM KAT