1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. SDG İçindeki Araplar PKK/PYD'ye İsyan Bayrağı Açtı
SDG İçindeki Araplar PKK/PYD'ye İsyan Bayrağı Açtı

SDG İçindeki Araplar PKK/PYD'ye İsyan Bayrağı Açtı

PYD’yi Fırat’ın batısında tutmak için uydurulan Suriye Demokratik Güçleri projesi çöktü. SDG’de azınlık olan Araplar zoraki birlikteliğe son vererek PYD ile çatışmaya başladı.

03 Eylül 2016 Cumartesi 01:40A+A-

Selim Efe Erdem / STAR

Suriye Demokratik Güçleri adı altında PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin boyunduruğu altına sokulan Arap ve Kürtler, Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonu sonrası PYD’ye isyan bayrağı çekti. Bugüne kadar Esed rejimi ve IŞİD ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arması altında savaşan Araplar ve Kürt aşiretlerinin 26 Ağustos’tan PYD ile savaşmaya başladığı ortaya çıktı. PKK ve PYD’nin de Arap nüfusunun yoğun olduğu, Münbiç ve Rakka’nın köylerde ABD bayrağını kalkan olarak kullanıyor. Suriye’deki iç savaş sırasında Türkiye ve Arap dünyasının desteklediği rejim karşıtı Özgür Suriye Ordusu’na bağlı muhaliflere karşı 40 bin kişilik Arap, Kürt, Süryani, Ermeni ve Türkmen gruplarının oluşturduğu SDG’yi ABD Savunma Bakanlığı destekliyor. SDG içinde 30 bin kişi ile PYD en güçlü örgüt.

SDG’nin PKK’yı kamufle etmeye yönelik bir ‘harf oyunu’ olduğunu belirten Türkiye, Arap olmayan Münbiç gibi şehirlere ve Fırat’ın doğusuna SDG maskesi altında PYD’nin girmesini kabul etmiyor. Arap ve Kürt aşiretleri de SDG’den ayrılıp PYD’yi bulundukları yerden temizlemeye başladı.

EMRİVAKİ YAPIYOR

SDG’den ayrılan Ebu Vaal Grubu, Tel Abyad ile Rakka arasındaki Ayn İsa’daki 7 köyden PYD’yi çıkardı. Fırat’ın doğusunda bulunan Tel Abyad, Urfa sınırında ve PYD’nin sözde Kobani’nin doğusunda yer alıyor. Bölgeden gelen haberlere göre, Tel Abyad’lı Arap aşiretleri, 26 Ağustos’ta Saraya Al-Qadisiyah adıyla 2 bin kişilik birlik oluşturup PYD’ye savaş açtı.

Bölgeden gelen bir başka habere göre ise Tel Abyad’ın güneyindeki Sülük bölgesinde, Arap aşiretlerinden oluşan Liva-u Tahrir grubu, SDG’den ayrılarak PYD’ye karşı mücadele başladı. PYD, bölgede kayıplar verince diğer bölgelerden buraya birlik takviyesi yaptı. Liva-u Tahrir, PYD’nin Münbiç çevresindeki Arap köylerinin boşaltmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Liva-u Tahrir’in komutanı Abdul Kerim Ubeyd, “PYD’nin SDG adı altında emrivaki yapıyor. Diğer gruplara tahsis edilen gıdalara bile el koyuyor” diyerek ABD’nin SDG’yi yeniden yapılandırmasını istedi.

Güvenlik duvarı çıldırttı

Türkiye Suriye sınırındaki Suruç ilçesinde duvar örme çalışmalarına başladı. PKK da sınır duvarının inşasıyla Suriye’deki uzantısı PYD ile bağlarının kopacağı için bölge halkını kışkırtmaya çalışıyor. Mürşitpınar Sınır Kapısı bölgesinde devam eden duvar yapımını engellemeye çalışan Suriye’nin Ayn el Arap (Kobani) bölgesinden bir grup, sınır hattında toplandı. Duvar örme çalışmalarını protesto eden grup Abdullah Öcalan lehine slogan attı. Türkiye tarafında bekleyen güvenlik güçlerine taş ve molotof kokteylleriyle saldıran gruba güvenlik güçleri su ve biber gazıyla müdahale etti. Yetkililer çalışmaların devam edeceğini bildirdi.

HABERE YORUM KAT