1. HABERLER

  2. HABER

  3. Sarkozy Anayasa Suçlusu
Sarkozy Anayasa Suçlusu

Sarkozy Anayasa Suçlusu

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Romanları sınır dışı etme politikasına yönelik eleştiriler sertleşiyor.

23 Ağustos 2010 Pazartesi 06:09A+A-

Fransız medyası ve yabancı basında Sarkozy'e yönelik suçlamalar artarken, en ağır eleştiri Le Monde Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Edwy Plenel'den geldi. Son aylarda Sarkozy hükümetini sarsan Medipart isimli haber sitesinin de kurucusu olan Plenel, cumhurbaşkanını "anayasa suçlusu" olarak niteledi. Uluslararası kurumların eleştirileri de Fransız kamuoyunda yankılanıyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) Fransız hükümetini ilk kez yabancı düşmanlığıyla suçlamasının ardından, Avrupa Komisyonu da gelişmeleri endişeyle izlediğini açıkladı. Son olarak, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Sekreteri Mevlüt Çavuşoğlu sınır dışı uygulamalarının ülkede ırkçılığı körükleme tehlikesi taşıdığını söyledi. Fransız muhalefet partileri de eleştirilerini sertleştirirken, anamuhalefetteki Sosyalist Parti, Sarkozy'i "devlet ırkçılığı" yapmakla suçladı. Dün Aix-en-Provence bölgesi Başpiskoposu Christophe Dufour, Romanları hedef alan uygulamaları "kabul edilemez" bulduğunu açıklarken, Lille piskoposu Arthur Hervet de Fransız devletinin kendisine verdiği üstün hizmet madalyasını iade etti. Fransız hükümeti, artan eleştirilere Fransız anayasasına aykırı hareket etmediklerini söyleyerek cevap veriyor.

Sarkozy'nin suç ve fuhuş kaynağı olarak tanımladığı 300 yasa dışı Roman kampının dağıtılması talimatını vermesinin ardından, her gün bir Roman kampı boşaltılıyor. Son üç haftada ise 51 kamp kapatıldı. Fransa, Romanların 300'er Euro tazminat karşılığında kendi rızalarıyla ülkelerine döndüğünü savunurken, Avrupa Birliği vatandaşı olan Romanlar Romanya'da bir ev ya da işleri olmadığını belirterek, 'üç gün sonra' tekrar Fransa'ya ya da başka bir Avrupa ülkesine geçeceklerini ifade ediyor.

Fransızlar destekliyor

Yaz aylarında yolsuzluk iddialarıyla popülaritesi düşen Sarkozy'nin Çingeneleri hedef alan yabancı karşıtı söylemleri hedefine ulaştı. IFOP araştırma kurumunun dün yayınladığı ankete göre, Sarkozy'nin popülaritesi uzun bir aradan sonra iki puan yükselerek yüzde 36'ya ulaştı. Bu artışın, Fransızların yüzde 79'unun destek verdiği Romanları sınır dışı etme politikasıyla bağlantılı olduğu belirtiliyor. (Zaman)

HABERE YORUM KAT