1. HABERLER

  2. HABER

  3. Sarısülük Davasında Mahkeme Heyeti Çekildi
Sarısülük Davasında Mahkeme Heyeti Çekildi

Sarısülük Davasında Mahkeme Heyeti Çekildi

Ethem Sarısülük davasında mahkeme heyeti, davadan çekinme kararı aldı.

02 Aralık 2013 Pazartesi 15:13A+A-

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Şanlıurfa'da bulunan sanık polis memuru Ahmet Şahbaz sesli ve görüntülü sistemle bağlandı.

Sanık Şahbaz, ayrıntılı yazılı savunmasını mahkemeye vermek istediğini bildirdi ve "Yazılı savunmamı tekrar ediyorum. Yazılı savunmam dışında konuşmak istemiyorum" dedi.

Mahkeme Başkanı İlleez'in talimatı üzerine Şahbaz yazılı savunmasını okudu.

Şahbaz, savunmasında, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde 2011'de görev yapmaya başladığını, olay günü kalkancı olarak görev yaptığını, Güvenpark'ta havuz başına gittiklerini ifade etti. Gruptaki diğer polislerin kalkancıların arkasında konuşlandığını belirten Şahbaz, çeşitli yerlerden üzerlerine taş, demir bilye ve torpil atılmaya başlandığını söyledi.

Bunu gören Güvenpark'taki grubun da polise saldırmaya başladığını savunan Şahbaz, şöyle konuştu:

"Bazıları kalabalığı tahrik edip, bize saldırtmaya çalışıyordu. Sapanla demir bilye atanlar da vardı. Kalkanı başımıza taş gelmemesi ve arkadaki grubu korumak için tutmaya çalışıyorduk. Ellerindeki flama ve sopalarla da vuruyorlardı. Göstericilerle aramızdaki mesafe iyice azaldı. Yakın mesafeden saldırılar devam ederken bir yandan geri çekilmeye çalışıyorduk. Beton koltuklar çekilmemize engel oldu. Polislerin bir kısmı yere düştü. Bazı arkadaşlarımız da kalkanları düşürdü. Yere düşen polislere saldırıldı. Kalkancılar olarak arkamızdaki grup çekildikten sonra biz de parktan en son çıkmaya çalıştık. Her yönden saldırılarını sürdürdüler. Parkla kaldırım arasında yaklaşık yarım metre yükseklik farkı vardı. Elimdeki kalkan parkın içine düştü, ben de parkın dışına sırt üstü düştüm. Bir göstericinin hamle yaptığını gördüm. Yerdeyken göstericilerin beni öldüreceğini sandım, içimden 'işim bitti' dedim. Bir an önce oradan kaçmak için hamle yaptım. Bir göstericiye tekmeyle vurdum. Vurmasaydım o yanıma gelerek, diğer grubun beni linç etmesini sağlayabilirdi. O sırada diğer göstericilerin üzerime gelerek, taş atmaya çalıştıklarını gördüm. Yerden kalkarken korkuyla silahımı çektim. Kaçma fırsatı yaratmak için tabancamın namlusuna mermi sürdüm. Amacım uyarı ateşi yapmaktı. Bir taraftan uyarı amacıyla ateş ederken, bir yandan da gösterici gruptan kaçmaya çalışıyordum. Üç el ateş ettim, sonra da uzaklaştım."

"HEDEF ALARAK ATEŞ ETMEDİM"

Şahbaz kaçtığı sırada da kendisine taş atıldığını öne sürerek, ateş ettiği sırada birinin yaralandığını fark etmediğini söyledi.

Çalışma arkadaşlarının, yaralandığı için ambulans çağırdığını anlatan Şahbaz, saat 22.00'ye kadar hastanede kaldığını, 16 gün de istirahat aldığını belirtti.

Şahbaz, "Hedef alarak ateş etmedim. Havaya ateş etmeseydim göstericiler beni linç edecekti" ifadesini kullandı.

Şahbaz, "Olay sırasında kanunun bana tanıdığı silah kullanma yetkisinin doğduğu kanaatindeyim. Ethem Sarısülük hayatını kaybettiği için üzgünüm. Maktulün ölümünde benim hiçbir kusurum ve hatam yoktur. Maktulün ölümüne sebep verenler havaya ateş ederken bana taş atanlar ve saldıranlardır" diye konuştu.

MAHKEME HEYETİNDEN "ÇEKİNME" KARARI

Öğle arasının ardından mahkeme heyeti, "yargılamadan çekinme" kararı verdi.

Mahkeme Başkanı Afak İlleez, ilk celsede meydana gelen arbede nedeniyle duruşmanın ertelendiğini, ikinci duruşmada sanığın savunmasının telekonferansla alınmasına yönelik itirazlar ve mahkemenin adil olmadığı yönünde beyanlar ileri sürüldüğünü, bu duruşmada da sanığın yargılanmasıyla ilgili beyanlar söz konusu olduğunu ifade etti.

Bu celsede de mahkemeye yönelik eleştirilerde bulunulduğu, mahkemenin rengini belli ettiğinin dile getirildiğini kaydeden İlleez, mahkemenin tarafsızlığına gölge düşürecek olunması dolayısıyla Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 30/2. maddesi uyarınca "yargılamadan çekinme" kararı verdiklerini bildirdi.

Mahkeme heyetinin bu kararını, Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirecek.
CMK'ya göre, "çekinme kararının" yerinde olduğuna karar verilmesi durumunda davaya bir başka heyet veya mahkeme bakacak. 

Duruşmayı CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve HDP Genel Başkan Yardımcısı Ertuğrul Kürkçü'nün de arasında bulunduğu çok sayıda kişi takip etti.

TRT

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT