1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. Samsun'da 12 Savcı, 6 Hâkim 7 Adlî Yargı Hâkimi Tutuklandı
Samsun'da 12 Savcı, 6 Hâkim 7 Adlî Yargı Hâkimi Tutuklandı

Samsun'da 12 Savcı, 6 Hâkim 7 Adlî Yargı Hâkimi Tutuklandı

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe kalkışmasına ilişkin mahkemeye sevk edilen 12 savcı, 6 idare mahkemesi hâkimi ve 7 adlî yargı hâkimi olmak üzere 25 kişinin tutuklandığını bildirdi.

20 Temmuz 2016 Çarşamba 18:09A+A-

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, Fethullah Gülen cemaatinin darbe kalkışmasına ilişkin 41 hâkim ve savcının tutuklanmaları talebi ile mahkemeye sevk edildiğini, bunlardan 25'inin tutuklandığını, 16'sının da yurt dışına çıkma yasağı verilmek suretiyle adlî kontrol altına alındığını bildirdi.

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye genelinde hükûmeti devirmeye ve anayasal düzeni cebren ilgaya teşebbüs etmek suçunu işleyen Fethullah Gülen cemaatine mensup hâkim ve cumhuriyet savcılarına yönelik Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmanın sürdürüldüğü belirtildi.

Soruşturma kapsamında hukukî sürecin devam ettiği vurgulanan açıklamada, şunlara yer verildi:

“Samsun'da görev yapan hâkim ve cumhuriyet savcıları hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’mızca ‘silahlı terör örgütü üyesi olma’ suçundan yürütülen soruşturmada 43 hâkim ve cumhuriyet savcısı hakkında gözaltı, arama ve yakalama kararı talep edilmiş, Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararı doğrultusunda tespit edilen kişilerin adreslerinde gözaltı ve arama faaliyetleri yürütülmüştür. Yapılan çalışmalar sonucunda 39 hâkim ve cumhuriyet savcısı gözaltına alınmış, hâlen firarî olan 4 hâkim ve cumhuriyet savcısı hakkında yakalama kararı devam etmektedir. Samsun dışında yürütülen soruşturmalar kapsamında haklarında yakalama kararı çıkartılan 2 hâkim Samsun'da yakalanarak gözaltına alınmış, başsavcılığımızca gözaltına alınan 39 hâkim ve savcı ile toplam 41 hâkim ve savcı tutuklanmaları talebi ile mahkemeye sevk edilmiştir. Sulh Ceza Hâkimliği’nce alınan sorguları akabinde 12 savcı, 6 idare mahkemesi hâkimi ve 7 adlî yargı hâkimi olmak üzere 25 kişi tutuklanmış, 16 hâkim ve savcı hakkında da yurt dışına çıkma yasağı verilmek suretiyle adlî kontrol altına alınmıştır.”.

“Sıkıyönetim Komutanı” Tuğgeneral Eken Tutuklandı

Açıklamada, soruşturma kapsamında gözaltına alınan Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken'in tutuklandığına dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

“Hükûmeti devirmeye ve anayasal düzeni cebren ilgaya teşebbüs etmek suçu kapsamında, silahlı Fetullahçı Terör Örgütü'nün organize ettiği darbe kalkışmasının komuta kademesini elinde bulunduran terör başlarının illegal şekilde atadıkları sözde sıkıyönetim komutanı Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken, TCK'nın 309, 311, 312, 314/2 ile 3713 sayılı kanunun 5. maddelerine istinaden tutuklanması talebi ile mahkemeye sevk edilmiş, Sulh Ceza Hâkimliği’nce tutuklanmıştır. Soruşturmalar titizlikle yürütülmektedir. Meydana gelen olaylara sebebiyet veren diğer suçlular da en kısa sürede yakalanarak haklarında gerekli yasal işlemler ivedilikle yapılacaktır. Cumhuriyet Başsavcılığımız devletimize, meşru hükûmete, halkımıza yönelik bu kalkışmaya teşebbüs edenlere, onlara destek verenlere karşı kanunlar dairesinde üzerine düşeni büyük bir özveriyle yerine getirmektedir.”.

AA

HABERE YORUM KAT