1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. "Saklayacak şeyleri olanlar haber platformlarını kapatıyor"
"Saklayacak şeyleri olanlar haber platformlarını kapatıyor"

"Saklayacak şeyleri olanlar haber platformlarını kapatıyor"

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Dawson, İsrail'in Al Jazeera televizyonunun İsrail'deki yayınlarını sonlandırıp Kudüs ofislerini kapatma kararına ilişkin "Saklayacak şeyleri olanlar haber platformlarını kapatıyor" dedi.

07 Mayıs 2024 Salı 15:40A+A-

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Genel Sekreter Yardımcısı Tim Dawson, İsrail hükümetinin, Doha merkezli Al Jazeera televizyonunun İsrail'deki yayınlarını sonlandırıp Kudüs ofislerini kapatma kararına ilişkin "Saklayacak şeyleri, utandıkları eylemleri olanlar haber platformlarını kapatıyor." dedi.

Belçika'nın başkenti Brüksel merkezli IFJ'nin Genel Sekreter Yardımcısı Tim Dawson, AA muhabirine, İsrail'in, Al Jazeera'nin yayınlarını yasaklama hamlesi ile 7 Ekim 2023'ten bu yana basın mensuplarını hedef alan saldırılarını değerlendirdi.

Dawson, İsrail'in aralıksız saldırıları sonucu Gazze'deki sivil can kayıplarının yanı sıra hayatını kaybeden gazetecilerin sayısının 7 ayda endişe verici boyuta ulaştığını, bu kadar fazla basın mensubunun saldırılara kurban gitmesinin akıllarda soru işareti bıraktığını söyledi.

Gazze'de öldürülen gazeteci sayısıyla ilgili İsrail'in uluslararası alanda yanıtlaması gereken ciddi sorularla karşı karşıya olduğunu dile getiren Dawson, "Son yedi ayda 100'den fazla kişi öldürüldü; ölüm oranı yüzde onun üzerinde. Dolayısıyla Uluslararası Gazeteciler Federasyonunun bir yetkilisi olarak benim ilk endişem onların refahı, onlara ne olduğu, nasıl muamele gördükleri." ifadesini kullandı.

İsraillilerin Lavender, Gospell, Pegasus gibi çok gelişmiş yapay zeka temelli sistemler kullandıklarını bildiklerini ve bu sebeple bilerek hedef alındığı ihtimalini görmezden gelemeyeceklerini aktaran Dawson "Bu yazılımlar gazetecilerin hareketlerini izlemelerine ve onları öldürme kapasitesine sahip insansız hava araçlarını programlamalarına olanak tanıyor. Ölüm oranlarına baktığımda, gazetecilere karşı kullanılan teknolojinin tam da bu olduğu ihtimalini göz ardı etmek çok zor." diye konuştu.

İsrail hükümeti basın yayın kuruluşlarına sansür uyguluyor

İsrail hükümetinin 7 Ekim'den bu yana gazetecileri hedef almasının yanı sıra uluslararası gazetecilerin Gazze'ye girişine izin vermemesi ve 5 Mayıs'ta Bakanlar Kurulunda alınan Doha merkezli Al Jazeera'nin yayınlarını durdurma kararının yürütülen sansürleme girişiminin bir parçası olabileceğini vurgulayan Dawson, şöyle devam etti:

"İsrail'in bu savaşın haberleştirilmesini engellemeye çalışmadığına, medyaya sansür uygulamadığına inanmak çok zor. Uluslararası gazetecilerin Gazze'ye girmesine izin vermediler, İsrail'deki liberal medya onların eliyle taciz edildi ve korkunç sayıda Gazzeli gazeteci hayatını kaybetti. Son olarak İsrail, Al Jazeera'nin İsrail'deki operasyonlarını durdurma kararı aldı ve ofislerine baskın düzenleyip kapattı. İsrail hükümeti tarafından alınan ve Gazze'de yaşananların haberleştirilmesini kısıtlamayı amaçladığı açık olan Al Jazeera'nin diğer kararları takip ediyor."

Dawson, Al Jazeera'nin İsrail'deki faaliyetlerinin durdurulması öncesinde halihazırda 7 Ekim'den bu yana yerel medyada sansür uygulamasının faaliyette olduğunun altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Yerel İsrail basınına kısıtlamalar getirdiler ve şimdi de önemli bir uluslararası yayın kuruluşunu dışarı attılar. Bu despotik bir rejimin davranışıdır. İsraillileri bunu tersine çevirmeye çağırıyorum, İsrail'in demokrasi statüsüyle övünmesi bu durumu daha da iç karartıcı hale getiriyor. Özgür bir basın olmadan demokrasiye sahip olamazsınız. Al Jazeera gibi televizyon kanalları kapatılıp ülke dışına sürülürken özgür bir basına sahip olamazsınız."

HABERE YORUM KAT