1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Sahipsiz köpek sorununa farklı bir bakış
Sahipsiz köpek sorununa farklı bir bakış

Sahipsiz köpek sorununa farklı bir bakış

“Yeryüzünde hayvanlar da yaşayacak ancak onları ev sahibi kendimizi kiracı görmek, insanı köpeklerle eşitlemek akıl kârı değil. Sokak köpeklerinin evladını parçaladığı babaları adeta köpeklerden özür dilemeye davet eden bu zihniyet normal değil."

01 Şubat 2023 Çarşamba 16:49A+A-

ABDÜLKADİR ŞEN / HAKSÖZ-HABER

Türkiye'deki köpek dokunulmazlığı giderek Hindistan'daki inek dokunulmazlığı ile benzer bir hâl alıyor. Bu ilkel tutum aynı zamanda insanın yeryüzünün halifesi ve mahlûkatın şereflisi olma konumuna meydan okuyor ve insan ile hayvanı eşitliyor.

Gerek örf ve kültürümüz gerekse inancımız, hayvanlara merhamet konusunda yüzlerce örnek üzerinden insanlığa bir bilinç aşılamaktadır. Kötü ahlaklı bir kadının susuz bir köpeğe merhamet gösterip su vermesi üzerine günahlarının affolunduğu en bilinen örnektir. Ashâb-ı Kehf kıssası da.

Hadis âlimlerimiz yemi bir uzatıp bir çekerek atını kandıran adamdan dahi hadis rivayet etmemiştir. Peygamberimiz (sav) bir sahabeye ‘Kedilerin Babası’ anlamında güzel bir isim takmış ve kedileri ev halkının bireyi olarak zikretmiştir. Kuşu ölen çocuğa bile taziyeye gitmiştir.

Buna benzer örnek hakikaten çoktur. Ancak İslâm ümmeti, ilhamını inançtan alan tüm medeniyet ve kültürel formlarıyla ölçülü ve vasattır. Her konuya hakkını vermek ve her konuda ölçülü olmak adaletin de gereğidir. Pek tabiî hayvan meselesi de böyledir.

Gelelim batı dilinde stray dogs olarak bilinen sahipsiz köpek sorununa…


Yazının devamı >>>