1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Sahi, ‘Çanakkale geçilemedi’ mi? ve and konusu..
Sahi, ‘Çanakkale geçilemedi’ mi? ve and konusu..

Sahi, ‘Çanakkale geçilemedi’ mi? ve and konusu..

Çanakkale Savaşları’nda Osmanlı’nın en üst rütbeli komutanı Es’ad Paşa dün hatırlanmadı bile.. alman generali Liman von Sanders; Osmanlı Orduları’nın en üst rütbeli komutanının ise, Başkomutan Vekili Enver Paşa olduğu hatırlanmadı.

19 Mart 2021 Cuma 21:25A+A-

Selahaddin E. Çakırgil'in yazısı:

Dün, Çanakkale (Dardanel) Muharebeleri’nde elde edilen zaferin 106. yıldönümü idi. Ama, öyle törenler yapıldı ki, Çanakkale Zaferi’ni anmaktan maksadın, o savaşların şehid ve gazilerine minnet duygularını ifade değil, o sırada yarbay olan sadece bir ismin parlatılması olduğu bir daha sergilendi. 

Dünyada, geçmişin kahramanlıklarının anılması için, ‘Meçhul Asker’ anıtları vardır dünyada.. Bu yöntem, bizde de düşünülemez mi?

*

Çanakkale Savaşları’nda Osmanlı’nın en üst rütbeli komutanı Es’ad Paşa dün hatırlanmadı bile.. Ki, o savaşta İngiliz ve Fransız generalleri karşısında asıl komutanın alman generali Liman von Sanders; Osmanlı Orduları’nın en üst rütbeli komutanının ise, Başkomutan Vekili Enver Paşa olduğu hatırlanmadı. O gün, en büyük sorumlu ise, Sultan Reşad’dı, Başkomutan olarak.. Ki, Sultan Reşad’ın Çanakkale’deki askerleri’ için bizzat yazdığı ‘Gazel’i meşhurdur.

O ‘gazel’ şöyledir:

Yazının Devamı >>>