1. HABERLER

  2. HABER

  3. SAĞLIK

  4. Sağlık Bakanı Koca: Tüm sağlık sorunlarına karşı güçlü kalmamız sağlık sistemimizin başarısıdır
Sağlık Bakanı Koca: Tüm sağlık sorunlarına karşı güçlü kalmamız sağlık sistemimizin başarısıdır

Sağlık Bakanı Koca: Tüm sağlık sorunlarına karşı güçlü kalmamız sağlık sistemimizin başarısıdır

Sağlık Bakanı Koca, Adana’da İl Değerlendirme Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu

09 Ekim 2020 Cuma 19:09A+A-

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

 "Bu yıl toplamda hastanelerimizde 466 milyon poliklinik muayenesi yapılmış, yaklaşık 7 milyon kişi yatarak tedavi almış, 7,5 milyon ameliyat gerçekleştirilmiş, yoğun bakımda tedavi gören hasta sayımız ise 510 bin kişi olmuştur. Bu rakamlardan da anlaşılacağı gibi, salgın dönemi olmasına rağmen, tedavi hizmetlerimizde bir aksama yaşanmamıştır.

Türkiye genelindeki yatak doluluk oranı yüzde 48, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 31.

Az olan meşhur olur, çok olan şöhret bulmaz. Filyasyon ekiplerimiz de aynen böyle, dünyaca tanınıyor. Pek çok ülkenin televizyon kanallarında, savaşçı kıyafetleri içinde hayranlıkla izlendiler.

Koronavirüsle, bizim gibi sistemli şekilde mücadele eden yok. Bu sözün arkasında duran sadece Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı değil. Bu sözün arkasında, salgınla ilgili her konuda son sözü söyleyen Dünya Sağlık Örgütü de duruyor ki Türkiye'yi dünyaya örnek gösteriyor.

300 yataklı Kahramanmaraş Kadın Doğum Çocuk Hastanemizin inşaatına başlıyoruz. Amatem ve Elbistan Ağız Diş Sağlığı Merkezi'ni bu yıl açacağız. Yörükselim Devlet Hastanemizi yenilemek istiyoruz. Hatay ilimizin sağlık altyapısını genişletmek üzere yoğun çalışmaya girdik. Hatay Devlet Hastanemizin inşaatını belli seviyeye getirdik, Samandağ Devlet Hastanemizin inşaatı devam ediyor.

Daha önce tünelin ucu göründü demiştim, kastettiğim aşı konusu ve salgında mücadelede geldiğimiz noktaydı. Dünyada faz3 aşamasına gelen 5 aşı çalışması olduğunu biliyoruz. Özellikle faz3 çalışmalarına izin vermemizdeki amacı ihtiyaç halinde aksiyon alabilir olmak içindi. Şu ana kadar yapılan aşılarda herhangi bir komplikasyon gözlemedik. Bununla birlikte 13 adayı aşı çalışması söz konusu. Bu aşıların bir kısmı virülansı azaltılmış aşılardır. Bu aşılar içerisinde 5 aşının ön planda ilerleme kaydettiğini söylemiştim. Bu 5 aşıdan 3'ünü erken dönemde insan çalışmalarına başlayabileceğini ifade etmek istiyorum.

Sayın Cumhurbaşkanımıza da müjdeyi verdiğimiz aşı için söylüyorum, virülansı azaltılmış bir aşı. Geçen Cumartesi gününden bu yana insan çalışmaları için 1000 kişilik dozun üretimine başlandı. Önümüzdeki Pazartesi veya Salı günü 1000 kişilik dozun üretimi tamamlanmış olacak. 45 dakikada stabilizasyon sağlayıp sağlamayacağı görülecek. Gönüllüler üzerinde bu aşının faz1 uygulaması başlamış olacak. Kişi sayısı 44 olacak. Devamında yüzlerle ifade edilen sayı olacak. Daha çok aşının güvenirliğini ve dozunu ayarlamak açısından. Faz3 çalışması da yurt dışı dahil olmak üzere 10 binlerle ifade edilmeyle planlanıyor."

AA, YeniŞafak 

HABERE YORUM KAT