Eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, Silivri'de görülen dünkü duruşmada JİTEM'le ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Saçan, hâkimin "JİTEM var mı?" sorusu üzerine şunları söyledi: "Evet var. Duydum, Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Komutanlığı. Daha sonra JİT oldu. Muş'ta görev yaptığım dönemde de JİTEM personeliyle birlikte çalıştım. Doğu'da çalışıp JİTEM'i bilmeyen yoktur. Sonradan dejenere olmuş bir birimdir."
İkinci Ergenekon davasının 31. duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'de görüldü. Adil Serdar Saçan, çapraz sorgusuna devam edilmeden önce söyleyeceklerinin olduğunu ifade ederek, söz istedi. Bir önceki duruşmada söylediklerinin bazı basın organlarınca yanlış ifade edildiğini anlatan Saçan, "2001 yılında Tuncay Güney ve grubu alındığı zaman, izin 'Ergenekon terör örgütü' diye alınmadı. 'Organize suç örgütü' olarak değerlendirdik. 2007 yılında Ergenekon adını duyduk, o tarihte böyle bir örgüt de yok. İzni, organize suç örgütleriyle ilgili aldık. Almış olduğumuz izin, Veli Küçük ve yapılanmasıyla ilgiliydi. Ergenekon terör örgütünün varlığına o tarihte vâkıf olup da soruşturmayı kapatmışız diye bir şey yok.'' ifadelerini kullandı. Ardından Saçan'ın çapraz sorgusuna geçildi. Üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun 'Susurluk'la ilgili ne bildiğini sorması üzerine Adil Serdar Saçan şunları anlattı: "Susurluk sürecinde İbrahim Ağabey de var. İbrahim Şahin, mahkum oldu. Polis, politikacı, mafya ilişkileri açığa çıktı. Ama MİT ve askeri kesimin, Jandarma'nın suç işleyen kısmı hiç görülmedi. Yeşil kimin adamıydı? İtirafçıları kullanıyordu. Yeşil denilen adamın faili meçhul cinayetlere adı karışıyor. Karışıyor değil, kesin cinayetleri var. Bu örgüt ile benim o zaman aradığım örgüt aynı değil."
"Yani sizin bahsettiğiniz Susurluk mudur?" sorusu üzerine, "Hayır Susurluk'un ortaya çıkmayan askeri kanadı. MİT, jandarma ve askerin çeteye bulaşmış halidir.'' cevabını verdi. Saçan'a, 'bu kanaate nasıl vardığı' soruldu. Saçan, şunları söyledi: "Yeşil'in adı Güneydoğu'da birçok faili meçhule karışmış. Devlet desteği olmadan bunu yapacağına inanıyor musunuz?'' Üye Hâkim Hasan Hüseyin Özese'nin "JİTEM var mı?" sorusu üzerine Saçan, çarpıcı açıklamalarda bulundu: "Evet var. Daha sonra adı JİT oldu. Muş'ta görev yaptığım dönemde de (1993-1996) 4-5 tane JİTEM personeliyle birlikte çalıştım. Çoğunluğu kahramanca çalışıyordu. Doğu'da çalışıp JİTEM'i bilmeyen yoktur. Sonradan dejenere olmuş bir birimdir. Yanlış iş yapanlar olabilir. Kurumlar içinde yanlışı olanlar temizlenmeli. JİTEM'ci diye geçinen ve Yeşil'i kullananlar da vardı. Bunlar duyum değil, bilgim var. Yeşil'in neler yaptığını biliyoruz. JİTEM'le beraber görev yaptık. Mafyalaşan itirafçılara çok operasyon yaptım.''
Yurtdışı yasağı konulup, tahliye edildi
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada taleplerin ardından mahkeme heyetince alınan kararlar, üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu tarafından açıklandı. Buna göre suç vasfının değişme ihtimali, delil durumu ve tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak Saçan'ın tahliyesine karar verildi. 23 Eylül 2008'deki 8. dalgada gözaltına alınan Adil Serdar Saçan, 16 aydır tutuklu bulunuyordu.
Mahkeme heyeti, Yargıtay'a yazı yazılarak Birinci Başkanlık Kurulu'nun Kent Otel toplantılarına katılan HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'la ilgili kararının istenilmesini de kararlaştırdı. Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, Ertosun hakkında "soruşturma açılmasına" gerek görmemişti.