1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Rusya'nın Saldırıları IŞİD'i Güçlendiriyor"
"Rusya'nın Saldırıları IŞİD'i Güçlendiriyor"

"Rusya'nın Saldırıları IŞİD'i Güçlendiriyor"

Obama, Eğitim Bakanı Arne Duncan'ın istifası sebebiyle Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın Suriye'de gerçekleştirdiği hava saldırılarına ilişkin soruları yanıtladı.

03 Ekim 2015 Cumartesi 08:47A+A-

"Rusya'nın, Suriye'de gerçekleştirdiği hava saldırıları ılımlı muhalifleri yerin altına itiyor." ifadesini kullanan Obama, bu saldırıların IŞİD'i güçlendirdiğini kaydetti.

“Rusya Bataklığa Giriyor”

Putin ile yaptıkları görüşmelerde, Suriye'deki çözümün siyasal alternatif arayışları üzerinden kurulduğunu kendisine ilettiğini ifade eden Obama, Rusya'nın, Esed'i desteklemek için askerî bir çözüm yolu araması sebebiyle "bataklığ”a gireceğini söyledi.

“Esed’i Tekrar Lider Yapmak İmkânsız”

Esed'i, Suriye halkının gözünde tekrar bir lider statüsüne getirmenin imkânsız olduğunun altını çizen Obama: "Putin'e, ara bulucu olarak kendisi ve partnerleri olan İran ve Esed'le siyasal bir çözüm aramak amacıyla görüşebileceğimi söyledim." diye konuştu.

Obama, ilgili bütün taraflarla görüşmeye hazır olduklarını belirterek: "Fakat Rusya'nın, 'Esed'in davranışlarından bıkmış olan herkesi ortadan kaldırma kampanyası' için kendileriyle işbirliği yapmayacağız." yorumunu yaptı.

"Esed Düşecek"

Suriye'de siyasal bir geçiş süreci yaşanması durumunda "ılımlı muhalifler”e ihtiyaçları olduğunu belirten Obama, Rusya'nın saldırılarının bu grupları yer altına ittiğini ve (IŞİD'e karşı mücadele etme) kapasitelerinin önüne geçtiğini söyledi.

Rusya'nın saldırılarının sadece IŞİD'e hizmet ettiğini dile getiren Obama, şunları ifade etti:

"Suriye'deki muhalif grupları destekleme hususunda, ABD'nin askerî bir çözüm yolunu dayatmayacağını daha önce de açıkça söylemiştim. Çünkü Suriye sonunda düşecek, bu bağlamda 'ılımlı muhalifler'le ilişki içinde olmak bizim yararımızaydı. Esed düşecek ve bizim Suriye'de dağılmış parçaları toplayıp bir araya getirecek birine ihtiyacımız var.".

"Eğit-Donat Programı Olması Gerektiği Gibi Devam Etmedi"

Bir soru üzerine eğit-donat programına da değinen Obama, bu programın, ABD Savunma Bakanlığı tarafından özellikle IŞİD'e karşı "ılımlı muhalifler"in neler yapabileceğini görmek için başlatıldığını belirtti.

Obama: "Bunu ilk kabul eden benim. Bu program olması gerektiği gibi devam etmedi ve Savunma Bakanlığı da benim söylediklerimin aynısını söyleyecektir." dedi.

“Putin Bey'in Suriye'ye Desteği, Onun Güçlülüğünden Değil Zayıflığındandır”

Obama, eğit-donat'ın planlandığı gibi gitmemesini, "IŞİD'e karşı yoğunlaşması beklenen bu insanların başına her gün varil bombaları yağıyor." diye açıklayarak, şöyle konuştu:

"Eğit-donat programının hangi aşamalarında başarılı olduğumuza bakacağız. Mesela, doğuda IŞİD'e karşı mücadele eden bazı Kürt topluluklarıyla çalışarak bunu geliştirmenin yollarını arayacağız. Aynı zamanda, Suriye'de hükûmetin değişmesi gerektiğine haklı olarak inanan muhaliflerle kontak hâlinde olacağız. (IŞİD'e karşı farklı cephelerden) Mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu durum, IŞİD'e katılmak üzere (Suriye'ye) gelen yabancı savaşçıların sayısını arttıracak ve problemlerimiz devam edecek. Son olarak, Putin Bey'in Suriye'ye desteği, onun güçlülüğünden değil zayıflığındandır. Çünkü, müvekkili Esed'e artık silah ve para desteği yetmediği için, (Suriye'ye) kendi hava araçlarını ve pilotlarını yerleştirdi.".

Obama, ABD'nin uluslararası toplumla bir arada mülteciler hususunda çalışma yapacaklarını belirterek: "Türkiyeliler ve diğerleriyle sınır bölgelerinde bulunan insanların güvenliğini sağlamak adına ne yapılabileceği hakkında çalışacağız." dedi.

Okul Saldırısı

Obama, ABD’nin Oregon eyaletinde yüksek okula düzenlenen silahlı saldırı ve ardından başlayan silahsızlanma tartışmalarına ilişkin soru üzerine, bireysel silahlanmayı kontrol altına alacak yasalara karşı çıkan Kongre’deki Cumhuriyetçileri eleştirdi.

Obama: "Bu (saldırılar), politikalar ve seçilmiş kişilerin davranışı değişinceye kadar değişmeyecektir. Bu noktada yapacağım asıl şey, bu konuda düzenli biçimde konuşmaya devam etmek. Bunu siyasallaştıracağım, çünkü bizim eylemsizliğimiz yaptığımız siyasî karardır." diye konuştu.

ABD halkının büyük çoğunluğunun bireysel silahlanmanın kontrol edilmesine inandığını dile getiren Obama: "Güvenlik kayıtlarının kontrol edilmesi ve diğer sağduyulu adımlar birçok yaşamı kurtarabilir." ifadesini kullandı.

Obama, ancak bunun sadece Cumhuriyetçi Parti tarafından engellenmediğini, bu noktada çıkar gruplarının silah şirketlerini fonlamasından bahsederek: "Siyasî dinamiği değiştirmediğimiz sürece, bu problemde büyük bir azalma sağlayamayacağız. Örneğin, insanların, 'Problem silahlar değil, ruhsal bozukluk.' dediğini duyacaksınız.” dedi.

Bayraklar Yarıya İnecek

Bu arada Obama, Oregon eyaletindeki saldırı nedeniyle ülkedeki bayrakların 6 Ekim’e kadar yarıya indirilmesi yönünde talimat verdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Roseburg kentinde yaklaşık 3 bin öğrencinin eğitim gördüğü Umpqua yüksek okulunda düzenlenen silahlı saldırının ardından Obama’nın talimatıyla, başta Beyaz Saray olmak üzere ülke genelindeki tüm federal kurumlarda bayrakların yarıya indirildiği kaydedildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT