1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Rusya ve İran’ın Suriye’deki “Aslan Payı” Kavgası
Rusya ve İran’ın Suriye’deki “Aslan Payı” Kavgası

Rusya ve İran’ın Suriye’deki “Aslan Payı” Kavgası

Suriye halkının Mart 2011’de katil Esed rejimine karşı ayaklanmasının ardından rejime doğrudan destek veren Rusya ve İran, Suriye toprakları üzerinde “Aslan Payı” kavgası veriyor.

17 Mayıs 2020 Pazar 05:16A+A-

Clash Report’un hazırladığı rapora göre, Suriye halkının Esed rejimine karşı ayaklanmasının ardından İranlı Şii unsurlar ve Rus milisler rejim saflarına katıldı.

Gelinen süreçte pastadan aslan payı almak isteyen Rusya ve İran, karşı karşıya geldi. Esed rejimi içerisinde Rus ve İran yanlısı iki grup oluştu. Rusya Suriye’de profesyonel askeri birlikler kurmak isterken, İran ise Şii milislerin etkin olduğu bir Suriye ordusu hedefliyor.

Zaman zaman iki ülkenin etkisindeki askeri gruplar arasında çatışmalar yaşanıyor. Rusya, Suriye’deki üst düzey askeri ve istihbarat kadroları değiştirirken, İran ise kültürel ve dini arka planı kullanarak ordu ve istihbarat içinde etkin olmaya çalışıyor.

putin-hamaney.jpgRusya, İran yanlısı Milli Güvenlik Şubesi Başkanı Ali Memlük, Hava İstihbarat Müdürü Cemil El Hasan ve Suç Güvenliği Şubesi Müdürü Saffan İsa’yı görevden aldı. Rusya ayrıca, Süheyl Hasan’ı başına atayıp Kaplan Kuvvetlerini kurdu.

İki ülke arasında ekonomik bir çatışma da söz konusu. Esed rejimi, Lazkiye Limanı’nı İran’a, Tarsus Limanı’nı ise Rusya’ya peşkeş çekti.

İran, Şii hilali için önemli olan Irak, Suriye ve Lübnan’ı birbirine bağlayacak demiryolu hattı projesini hayata geçirmek istiyor. Ancak, Rusya bu projeye şiddetle karşı çıkıyor. Katil Esed’in Suriye topraklarına davet ettiği emperyalist ve işgalci iki ülke arasındaki çatışmanın uzun vadede süreceği öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum