1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Rusya Suriye'de Katliama Başladı (VİDEO)
Rusya Suriye'de Katliama Başladı (VİDEO)

Rusya Suriye'de Katliama Başladı (VİDEO)

Rusya Suriye'de ilk kez hava saldırısı düzenledi. Rus uçaklarının Humus ve Hama'da direnişçilerin kontrolünde olan bölgelere saldırdığı ileri sürüldü. Hama ve Humus'ta siviller Esed rejimi ve Rus uçaklarının saldırısı altında.

30 Eylül 2015 Çarşamba 16:34A+A-

4 yıldır Esed'e destek veren Rusya resmen Suriye'de. Suriye'de ilk kez hava saldırısı düzenlediği belirtilen Rus uçakları, Humus ve Hama'yı vurdu.

 

ABD: Vurdukları yer IŞİD kontrolünde değildi

Suriye'deki koalisyon hava saldırılarını koordine eden CENTCOM'dan ABD'li bir yetkili, Rusya'nın vurduğu hedefin IŞİD kontrolündeki bir bölge olmadığını söyledi.

Rusya'nın "hava sahasını boşaltın" uyarısına karşın koalisyon uçaklarının bölgede uçmaya devam ettiğini ifade eden yetkili, Rusya'nın Humus dışındaki alanlara da hava saldırısı yapabileceğini söyledi. 

AFP'ye bilgi veren güvenlik kaynakları da, Rusya'nın ilk operasyonda üç vilayeti vurduğunu söyledi.


Bir yandan Esed rejimi, bir yandan Rusya vuruyor

Rejime ait savaş uçaklarının Humus'un Rastan ve Telbise ilçesinde düzenlediği saldırılarda ise 32 kişi hayatını kaybetti, 200 kişi de yaralandı. Esed güçlerine ait savaş uçaklarının ülkenin iç kesimlerinde yer alan Humus'ta direnişçilerin kontrolündeki ilçelere saldırmasında 32 kişinin katledildiği, 200 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Humus'taki yerel medya aktivisti Samir el Humusi, Esed güçlerine ait savaş uçaklarının Humus'un Telbise ilçesine saldırması sonucu 16, Rastan'da 7 ve Zaferan bölgesinde 9 sivilin yaşamını yitirdiğini ve 200 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Saldırılarda yaşamlarını yitirenlerin kimlik tesbiti yapıldığını ifade eden Humusi, saldırılar sonucunda yaralananların söz konusu ilçelerdeki sahra hastanelerinde tedavi altına alındığını dile getirdi.


Rus uçaklarının tahrip gücü daha fazla

Saldırı bölgesinde büyük tahribatın olması nedeniyle halk arasında Rus uçaklarının Humus ve Hama'da direnişçilerin kontrolünde olan bölgelere saldırdığı şeklinde iddiaların olduğunu kaydeden Humusi, ''Hama ve Humus bölgesinde muhalif bölgelere saldıran savaş uçaklarının diğer uçaklardan farklıdır. Bu uçakların tahrip gücü diğerlerine göre daha yüksektir. Silahlı muhaliflerin dinlediği telsiz konuşmalarda kule ile uçaklar arasında geçen konuşmalar Rusçaydı'' dedi.

Rusya da sivilleri vurdu

Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC) de Humus'un Rastan, Telbise ilçesi ve Zafaran bölgesine düzenlenen saldırıda çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını doğruladı.

Saldırı bölgelerinde büyük maddi hasarın meydana geldiği ve sivil savunma ekiplerinin de enkaz altında kalanlara ulaşmaya çalıştığı ifade ediliyor.

Esed: Biz yardım istedik

Esed rejimi, Rus hava kuvvetlerinin ülkeye gönderilmesi yönünde talepte bulunulduğunu doğruladı.

Suriye resmi haber ajansı SANA'da yayımlanan yazılı açıklamada, "Rus hava kuvvetlerinin Suriye'ye gönderilmesi Devlet Başkanı Beşşar Esed'in talebi doğrultusunda gerçekleşti" denildi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum