1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Rusya Sınıra Yerleşmek İstiyor
Rusya Sınıra Yerleşmek İstiyor

Rusya Sınıra Yerleşmek İstiyor

Halep’in kuzeyini bombalayan Rusya, 80’den fazla tank ve zırhlı araçla Türkiye sınırına doğru ilerliyor.

05 Şubat 2016 Cuma 10:16A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

Esed'e her türlü desteği veren Rusya, Halep'in hemen kuzeyindeki Nubul ve Zehra kasabalarının işgali sonrası Türkiye sınırında hakimiyet alanını genişletmek istiyor. Bölgedeki muhalif birliklerden El Baz Tugayı'nın komutanı Mahmut Hacı Hasan, “Ruslar 80'den fazla T72, T90 ve zırhlı araçlarla bize saldırıyor. Nubul ve Zehra'dan sonra Türkiye sınırında ilerleyerek geniş bir hakimiyet alanı sağlamak istiyorlar” dedi. Esed-Rusya ortak saldırısıyla Halep, Kilis, Öncüpınar koridorunun tamamen kapanması sonrası, PYD de muhaliflere eşzamanlı saldırılar başlattı. Saldırıların ardından Dercimeyl Köyü, PYD örgütünce ele geçirildi. Rusya'nın 5 kez havayolu ile cephane sevkiyatı yaptığı PYD kantonu Afrin'den Cerablus yönüne doğru hareketlilik göze çarpıyor. Muhaliflerle Suriye PKK'sı arasındaki çatışmalar Türkiye sınır hattına paralel şekilde devam ederken, PYD'nin ayrıca 'Reyhanlı-Atme' hattından Halep'i çembere almayı hedeflediği belirtiliyor.

BATIDAN HAZIRLIK

Yeni Şafak, üst düzey bir Rus yetkili ile PYD örgütü temsilcilerinin geçtiğimiz hafta Kamışlı ve Afrin'de iki gizli görüşme yaptığı, iki tarafın, Halep'in kuzeyinde muhaliflerin ve IŞİD'in kontrol ettiği alanları birlikte ele geçirerek Cerablus'a ilerleme konusunda anlaştıkları bilgisine ulaştı. Rusya ve PYD'nin uzlaştığı projeye göre bölge 15 gün havadan yoğun bombardıman altına alınacak. Tüm siviller Türkiye'ye göçe zorlanacak. Ardından Türkiye'nin 'kırmızı çizgi' ilan ettiği yaklaşık 110 kilometrelik Mare Hattı, kara operasyonuyla ele geçirilecek.


Bir günde 172 bomba

Esed rejimi ve Şii milislerin Halep-Başköy arasında başlattığı kara operasyonuna hava desteği veren Ruslar, önceki gün (3 Şubat) bölgeye en az 172 adet bomba attı. Gece-gündüz bitmeyen hava bombardımanı karadan rejim, Şii milisler ve PYD'nin ilerleyişini sağlayan en önemli etken oldu.


200 bin kişi gelebilir

Muhaliflere Bab el-Hava ile Bab üs-Selam kapılarını kapatacaklarını söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Umman'daki açıklamasında kuşatma tehdidinde bulunmuştu. Rus destekli PYD, Tel Rıfat ve Mare kasabalarına doğru saldırıya geçti. Burası rejim-PYD kontrolüne girerse bölgedeki 200 binden fazla Suriyeli, sınıra akın etmeye başlayacak. Kesep-Yamadi arasındaki 50 kilometrekarelik alanı kontrol eden Rusya, Halep'in kuzeyinde sınır boyu başlattığı operasyonlarda başarılı olursa hakimiyet alanını 190 kilometreye çıkaracak.

HABERE YORUM KAT