1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. “Rusya Krizi Bağlamında Avrupa-Türkiye İlişkileri”
“Rusya Krizi Bağlamında Avrupa-Türkiye İlişkileri”

“Rusya Krizi Bağlamında Avrupa-Türkiye İlişkileri”

AB ile Rusya arasında büyüyerek devam eden ve ABD’nin de dahil olduğu krize değindiği bugünkü yazısında Kenan Alpay, Varna’da bu krize rağmen gerçekleştirilen AB-Türkiye Zirvesi’ni ele alıyor.

27 Mart 2018 Salı 10:44A+A-

Kenan Alpay’ın yorumu:

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yaşanan gerilimler çözüme mi kavuşacak yoksa kopmayla mı sonuçlanacak sorusunun en çok sorulduğu dönemlerdeyiz. Ancak Avrupa Birliği ile sorun yaşayan, ilişkilerinde iniş çıkışlar yaşayan ülke sadece Türkiye değil. Aksine son dönemde Avrupa Birliği ile ilişkileri kontrolden çıkmaya doğru hızla ilerleyen ülke Rusya olarak gözüküyor. Ancak Rusya ve Türkiye’nin kategorik olarak tamamen ayrı gerekçelerle Avrupa Birliği’yle gerilim yaşadığını hemen başta ifade etmeliyiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Varna’daki zirve için hareket etmeden hemen önce yaptığı basın açıklamasındaki vurgu kopmaya değil her şeye rağmen çözüm arayışına dönüktü: Bugün de AB üyeliği stratejik hedefimiz olmaya devam ediyor.” AB, çifte standartlı tutumlarına, üzerine düşen yükümlülüklerini yerine getirmeyişine, sürekli yeni kural ve sorumluluklarla üyelik sürecini yokuşa sürmesine rağmen Türkiye için hala stratejik hedef olarak açıkça ifade ediliyor. Üstelik bu kararlılık saatler öncesinde Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un Varna Zirvesi’ni zehirlemek amacıyla verdiği “Türkiye’nin üyelik görüşmeleri sona erdirilsin” beyanının akabinde yineleniyordu.

(...)

Yazının devamı için tıklayın: Rusya Krizi Bağlamında Avrupa-Türkiye İlişkileri